Gå til sidens hovedinnhold

Konkurranse om nytt navn på «dei gamle fjelli»

Trondheim (NTB): Fra Galdhøpiggen til Sálasoaivi og fra Brenibba til Hamarøykuken - de fleste norske fjell og nuter har et navn. Nå utlyses en konkurranse for å navngi hele den samlede kjeden av norske fjell.

Eidsvollsmennene sverget troskap til Dovre faller. Stetind er nasjonalfjellet, og samene har hellige fjell. Navnene på små og store norske topper varierer fra det sakrale til det banale, men ennå har ingen gitt navn til den 1.300 kilometer lange fjellkjeden som binder sammen landet fra Agder og Rogaland i sør til Finnmark i nord.

Det akter Norsk Geologisk Forening og Turistforeningen å gjøre noe med, skriver Adresseavisen. På nettstedet fjellkjeden.no har de to foreningene satt i gang første del av en tretrinns navnekonkurranse hvor alle som vil, kan komme med forslag til hva Norges geologiske ryggrad bør hete.

- Fjellkjeden vår trenger sårt å bli navnsatt. Bare på den måten vil fem millioner nordmenn og et ukjent antall utlendinger og potensielle norgesturister få kunnskap om at vi faktisk har en sammenhengende fjellkjede, og ikke bare en mengde usammenhengende, spektakulære fjellområder, sier Halfdan Carstens. Han er redaktør i magasinet GEO og tilrettelegger for navnekonkurransen.

Når forslagene er samlet inn, skal en jury velge ut sju navn før alle som vil ha et ord med i laget, kan stemme over sin favoritt på nettsiden. Avstemningen vil trolig skje når det lakker mot høst, og kanskje kan det nye navnet avsløres på Geologiens dag 14. september. (©NTB)

Reklame

De beste kuppene du gjør på Milrab-salget