RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)

Økonomer vil gjøre Norges Bank mer selvstendig

Sist oppdatert:
Etter krigen har alle sentralbanksjefene hatt bakgrunn fra Finansdepartementet.

Oslo (NTB): Det er for tette bånd mellom Norges Bank og Finansdepartementet, mener en gruppe økonomer. Etter krigen har alle sentralbanksjefene hatt bakgrunn fra departementet.

Økonomenes vurdering står å lese i den årlige rapporten Norges Bank Watch, som er skrevet på oppdrag fra forskningssenteret Centre for Monetary Economics (CME) ved Institutt for samfunnsøkonomi ved Handelshøyskolen BI, skriver Dagens Næringsliv.

Et eksempel som trekkes fram er overgangene til den forrige sentralbanksjefen, Svein Gjerdrem. Han gikk fra stillingen som øverste sjef i Finansdepartementet til stillingen som sentralbanksjef i 1998. Da Øystein Olsen overtok som sentralbanksjef i fjor, var Gjedrem eneste søker til stillingen som finansråd i Finansdepartementet, og han fikk dermed igjen sin gamle jobb. Siden andre verdenskrig har samtlige sentralbanksjefer hatt bakgrunn fra Finansdepartementet, påpeker økonomene.

De er også kritiske til den formelle kontrollen som Finansdepartementet har over Norges Bank i sentralbankloven. Departementet har alltid møte med Norges Bank dagen før rentemøtene. Regjeringen har dessuten en instruksjonsrett som betyr at regjeringen kan instruere Norges Bank om enkeltbeslutninger, påpeker professor Ragnar Torvik ved NTNU, som har ledet arbeidet med rapporten Norges Bank Watch.

Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad synes ikke båndene mellom departementet og sentralbanken er spesielt tette.

- Norge er et lite land, sier Qvigstad. Men professor Hilde Bjørnland ved Handelshøyskolen BI mener at de uformelle båndene mellom sentralbanken og departementet kan være problematiske. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere