RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Økonomien koker

Sist oppdatert:
Det er klart for den første aksjenedturen på tre måneder.
Kommentar av Trym Riksen

De amerikanske obligasjonsrentene eksploderte i forrige uke og renten steg 0,25 prosentpoeng i forhold til uken før.

De optimistiske forhåpningene om rentekutt i USA er definitivt borte og i kjølvannet opplever aksjer den første nedturen på tre måneder.

For noen uker siden skrev jeg i denne spalten at en ti års obligasjonsrente i USA på 5,25 prosent var neste milepæl. Det virket den gang vågalt, men i dag er det helt akseptert å se for seg en rente på dette nivået. Helomvendingen i rentesynet er kanskje spesielt klart blant markedsaktørene. Nå prises det faktisk inn en renteheving i USA i desember. Ifølge markedet er den implisitte sannsynligheten for en renteheving fra 5,25 til 5,50 prosent, basert på opsjonspriser, nå nesten 50 prosent.

Inntil uke tre i mai var sannsynligheten for en slik heving nær null ifølge de samme opsjonsprisene. Og sjeføkonomene følger uvillig etter. De har nå trukket opp estimatet for styringsrenten fra 5 til 5,25 prosent i både fjerde kvartal 2007 og første kvartal 2008. De trodde for bare en måned siden på rentekutt utover i 2007. Utover i 2008 ser de imidlertid fortsatt for seg rentekutt. Alt tyder på at de ved neste rundspørring må bite i det sure eplet og oppjustere styringsrenteanslagene sine for resten av 2008.

Les hele kommentaren til Trym Riksen her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere