Konservativ teolog ny erkebiskop av Canterbury

London (NTB-Reuters-AFP): Justin Welby er utpekt til ny erkebiskop av Canterbury og religiøst overhode for verdens 80 millioner anglikanske kristne. Welby er i dag biskop av Durham i Nord-England.

Han har klatret svært raskt i det anglikanske hierarkiet, etter at han forlot en lederstilling i oljeindustrien og ble viet til prest. Han regnes som en konservativ teolog og motstander av ekteskap mellom lesbiske og homofile, men skal være for at kvinner kan bli biskoper.

Den britiske statsministeren David Camerons kontor kunngjorde fredag at Welby, som er 56 år gammel, skal overta etter Rowan Williams. Williams fratrer i desember etter å ha vært erkebiskop siden 2003.

- Statsministerens kontor er glad for å kunne opplyse at Justin Welby er oppnevnt som den 105. erkebiskopen av Canterbury, het det i kunngjøringen fra Downing Street. Den kom etter flere uker med intense spekulasjoner om hvem som ville få oppgaven.

Welby selv sier han er svært overrasket over utnevnelsen, men at oppgaven som erkebiskop blir svært spennende. Han skal formelt innsettes 21. mars neste år i katedralen i Canterbury i Sør-England, som er blitt kalt den anglikanske kirkes hjerte. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.