*Nettavisen* Nyheter.

Konstant syk ett år etter svinevaksine

Foto: Bjørn Tore Ness (Namdalsavisa)

Klokka 10.00 ble svineinfluensavaksinen satt. Klokka 20.00 var Toril Fornes Holm sengeliggende. Det er ett år siden. Siden har hun vært sammenhengende dårlig.

14.11.10 13:40

Toril Fornes Holm jobber på psykiatrisk avdeling på Namsos sykehjem. Som andre helsearbeidere ble hun sterkt oppfordret til å la seg vaksinere mot svineinfluensa i fjor høst, skriver Namdalsavisa.

Hun medgir at hun var skeptisk. Det var ikke forsket på vaksinen, den var i liten grad utprøvd.

- Men hensynet til pasientene jeg jobber med, eldre mennesker i risikogruppa, veide tyngst. Jeg og de fleste andre på arbeidsplassen møtte opp og fikk vaksinen, sier Toril Fornes Holm til Namdalsavisa.

Det har hun fått angre.

Nøyaktig ti timer etter at hun hadde fått sprøytestikket i oktober 2009, lå Toril til sengs i full influensa med feber.

- Jeg hadde vanvittig vondt i kroppen, i alle ledd. Det varte i fire dager, så var jeg opp og på jobb igjen, forteller hun.

Men det skulle ikke vare. I midten av november fikk Toril sterke smerter i brystet. Hun fikk vondt i halsen, alarmerende høy puls og åndenød. Da kontaktet hun fastlegen.

Flere lungebetennelser
- Jeg fikk vite at jeg hadde lungebetennelse og ble behandlet for det. Men selv om lungebetennelsen ble helet, hadde jeg fortsatt høy puls og brystsmerter. Det vedvarte i fire til seks uker, forteller Toril som ble sendt til undersøkelse på medisinsk avdeling på Sykehuset Namsos. Der var hun 8. desember.

Både røntgenbildene og blodprøvene var fine, men antibiotikakuren ble forlenget for å få bukt med lungebetennelsen som hadde blomstret opp igjen. Nå snakket man om en atypisk lungebetennelse som varer lenger og utarter seg annerledes enn en vanlig lungebetennelse.

Og Toril ble sykmeldt i nye seks uker.

På senvinteren hadde hun en noenlunde grei periode. Men så kom våren, og med den fulgte en ny lungebetennelse som ble behandlet av fastlegen.

- Brystsmertene og den høye pulsen tiltok, og jeg ble sykmeldt på nytt, forteller Toril som ellers er i fin form. Allmenntilstanden er god.

Allergi slo ut i full blomst
Gjennom året får hun sprøyter for å avhjelpe pollenallergi, og disse har hun hatt god effekt av – inntil i sommer. Da slo pollenallergien ut for fullt, for første gang på fire år.

I august fikk hun lungebetennelse på nytt på fulgt av brystsmerter, vond hals, smerter i kroppen, høy puls og feber.

- Det ble en ny runde på medisinsk avdeling på sykehuset. Nå ble jeg satt på kortisontabletter for å utvide luftveiene, samt på astmamedisin. Selv om jeg har hatt snev av astma tidligere, har jeg aldri tatt medisin for det. Men nå er jeg blitt fast bruker, forteller hun.

Denne siste runden med sykdom har vart i tre måneder, og Toril har vært sykmeldt hele tida. Først nå er hun tilbake på jobb.

- Hvorfor friskmelde deg?

- Det er tungt å gå hjemme og være syk. Jeg må få tankene over på noe annet, sier hun.

Livredd for å bli syk igjen
- Hva tenker du om det som har rammet deg?

- Jeg tror det er vaksinen som har forårsaket plagene. Uten tvil. Jeg har aldri vært så syk før, og det startet samme dag som jeg tok sprøyta, påpeker hun.

- Hva sier legene?

- De vet ikke, men sier at de ikke kan være hundre prosent sikre på at det er vaksinen som har forårsaket alle plagene, svarer Toril som har prøvd å holde humøret oppe, plagene til tross.

- Men det har røynet på innimellom, det skal jeg innrømme. De sterke smertene jeg har i brystet gjør meg redd. I det siste har jeg tatt EKG med jevne mellomrom for å utelukke hjerteproblemer, og ellers går jeg rundt og er livredd for at jeg skal bli utslått igjen, gå inn i en ny periode med sykdom, sier Toril Fornes Holm og legger til:

- Én ting er sikkert; jeg har tatt min siste influensavaksine.

Les flere saker hos Namdalsavisa her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.