RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Konsumprisindeksen svakt opp i oktober

Oslo (NTB): Prisene i Norge økte med 0,1 prosent fra september til oktober. Til sammen gikk konsumprisindeksen opp 2,4 prosent fra oktober i fjor.

Det er kategorien «bolig, lys og brensel» som trakk indeksen mest opp, med en økning på 6,3 prosent fra oktober 2012 til samme måned i år, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Dermed er det ikke veldig overraskende at den såkalte kjerneinflasjon ligger en del lavere enn KPI, nemlig på 1,9 prosent. I dette tallet er nemlig ikke energikostnader med, og det er justert for eventuelle avgiftsendinger. Kjerneinflasjonen, som i statistisk sjargong er kjent som KPI-JAE, er et av de viktigste tallene som legges til grunn når Norges Bank fastsetter renten.

Renten skal bidra til å holde inflasjonen så nær 2,5 prosent som mulig. Norges Bank ventet ifølge E24 at den skulle ende på 2,3 prosent i oktober. I september bommet sentralbanken med 0,5 prosentpoeng, og avviket er nesten like stort denne gangen: 0,4 prosentpoeng. Flere banker la seg derimot noe lavere og spådde en inflasjon på 1,8-2 prosent.

- Vi ventet en vekst på 1,8 prosent for kjerneinflasjonen. I forhold til våre anslag var det litt mindre nedgang i matprisene, mens klesprisene steg et par tideler mer enn anslått. Utfallet var dermed tett på forventningene, og dagens tall må oppfattes som nøytralt, sier Kyrre Amdal i DNB Markets. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere