*Nettavisen* Nyheter.

Kontakt mellom FN-kontor og kidnappere i Jemen

Kidnapperne som har bortført en 34 år gammel nordmann i Jemen, skal søndag formiddag ha hatt telefonkontakt med FN-kontoret i hovedstaden Sana.

15.01.12 13:29

Det er den lokale, engelskspråklige avisen Yemen Post som melder dette. Det skal ha pågått visse forhandlinger, skriver avisen.

Sjefen for FNs utviklingsprogram (UNDP) i Jemen, Jens Toyberg-Frandzen, sier imidlertid i en e-post til NTB at FN ikke har noen kommentarer til situasjonen for 34-åringen for øyeblikket.

Ifølge Yemen Post ble nordmannen bortført fra hovedgata i Jemens hovedstad Sana. Kidnapperne hører til stammen Hariq Akdam, og hendelsen skjedde i al-Mosbahi-rundkjøringen nær presidentpalasset, opplyser lokale kilder til avisa.

Kilden omtaler den kidnappede som «turist».

UD bekrefter
- Jeg kan bekrefte at en norsk statsborger på 34 år, som jobber for FN, er blitt kidnappet, sier pressevakt Frode Overland Andersen i UD til NTB.

Bortføringen skjedde ifølge det franske nyhetsbyrået AFP lørdag kveld eller natt til søndag.

Mannen jobbet for FNs utviklingsprogram UNDP, og det var denne organisasjonen som meldte fra om at en av deres ansatte var blitt bortført.

- Jeg vet ikke hvor og når dette skjedde, vi jobber med å få flere detaljer. Det er FN som håndterer kidnappingen, sier Andersen.

- Lokal stamme
Ifølge AFP er det en lokal stamme som står bak bortføringen.

- En nordmann ble kidnappet i går kveld i Sana og tatt til den østlige provinsen Marib, sa en anonym kilde i stammen søndag til nyhetsbyrået.

Personen sier årsaken til bortføringen er at stammen ønsker en av sine medlemmer løslatt fra fengsel.

UD er i kontakt med den norske ambassaden i Saudi-Arabia, som også har ansvaret for Jemen, for å undersøke opplysningene nærmere.

- Utenriksdepartementet er rede til å bistå FN hvis de har behov for det. Vi står i nær kontakt med FN i den videre håndteringen av saken, sier Andersen.

Det er ikke kjent om nordmannen er blitt skadd i forbindelse med bortføringen.

- Vi kjenner heller ikke til hvem som står bak eller motivasjonen, understreker Andersen.

Ikke uvanlig
Stammer i Jemen har en rekke ganger tidligere kidnappet utlendinger for å presse myndigheter til å gå med på deres krav. Over 200 utlendinger er blitt bortført de siste 15 årene, og flesteparten av dem er senere blitt frigitt.

For to måneder siden ble en fransk hjelpearbeider og hennes jemenittiske sjåfør og oversetter sluppet fri. De ble bortført sør i landet 22. november. Og 14. november ble tre andre franske gisler satt fri etter fem måneders fangenskap.

Al-Qaida-angrep
Flere titalls væpnede tilhengere al terrornettverket al-Qaida tok natt til søndag kontroll med den lille byen Radda i Jemen, 170 kilometer sør for Sana. Radda har en befolkning på 60.000. En innbygger opplyser til nyhetsbyrået Reuters at al-Qaida-gruppen møtte liten motstand.

Nestlederen av Jemens sosialistparti, Yahia Abu Usba, sier sikkerhetsstyrkene ikke prøvde å stoppe al-Qaidas folk da de rykket inn. Han sier også at al-Qaida planlegger å slå til mot den oljerike Marib-provinsen, samme provins som den kidnappede nordmannen skal være bortført til.

Gruppen skal ha blitt ledet av Tareq al-Dahab, en terrormistenkt som for kort tid siden ble utlevert fra Syria til Jemen etter at han forsøkte å krysse grensen fra Syria til Irak. Dahab var svoger av en amerikansk militant muslim som ble drept i et amerikansk rakettangrep i Jemen i fjor

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag