RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kontantene venter på Wall Street

Sist oppdatert:
Milliarder av dollar er ventet å strømme inn i aksjemarkedet fra pengemarkedet i USA. Ekspertene venter bra oppgang i det amerikanske aksjemarkedet de neste ukene
Så langt i år har ikke det amerikanske aksjemarkedet steget særlig. Dow Jones har såvidt steget 1 prosent mens S&P 500 og Nasdaq-indeksen har steget henholdsvis 6 og 5 prosent.
Mye av denne oppgangen har kommet de siste månedene.

Men oppgangen kan fortsette skal man tro amerikanske analytikere. Omtrent 2 billioner dollar står i pengemarkedsfond og kan begynne å strømme inn i aksjemarkedet om mønsteret fra oktober gjentar seg i november og frem mot nyttår.

I oktober tilfalt det 15,4 milliarder dollar netto til amerikanske aksjefond, opp fra 5 milliarder dollar måneden før. Det viser statitstikk fra analysebyrået Lipper, skriver Reuters. En stor mengde av disse pengene kom fra pengemarkedsfond.

Men en annen årsak til at flere analytikere spår videre oppgang er at utbyttene er blitt større og oppkjøpsaktiviteten har tatt seg opp.

Andrew Clark i analysebyrået Lipper sier til Reuters at aksjemarkedet ikke bare har steget, volumene har også steget betraktelig.

- Ikke noe annet rally i aksjemarkedet dette året har blitt fulgt opp av en økning i volumet, sier Clark til nyhetsbyrået.
Økningen i volumet gjennspeiler at oppgangen er mer fundamental og varig, og indikerer et sentimentskifte blant investorene.

Selskapene sender ut kontantene

Selskapene har også hjulpet til å løfte markedet, mener Charles Biderman, president i analyseselskapet TrimTabs Investment Research til Reuters.

Antall tilbakekjøp av egne aksjer fra børsnoterte amerikanske selskaper har gått fra et snitt på under to dagen til mellom fire og fem dagen i siste halvdel av oktober.

Biderman mener også at større aktivitet i oppkjøpsmarkedet har kanalisert mye kontanter til markedet. En rekke annonserte oppkjøp vil kunne hjelpe til.

General Electric har annonsert at de vil kjøpe flere mindre selskaper, mens Kmart Holding har lagt inn bud på Sears, der en stor del av oppgjøret er i kontanter.

Dessuten kommer Microsoft med et ekstraordinært utbytte på tre dollar aksjen. Dette er 32 milliarder dollar, og Biderman forventer at mellom 23 og 25 milliarder av disse dollarene vil reinvesteres i aksjemarkedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere