JERNBANETORGET (Nettavisen): De siste årene har Ruter satt inn en storoffensiv for å få bukt med kollektivtrafikk-snikerne i hovedstaden. Selskapet har blant annet leid inn 30 Securitas-vektere som daglig patruljerer og kontrollerer de røde bybussene sentrum.

Og selskapet kan vise til stor snike-nedgang i sine statistikker. Samtidig utsettes billettkontrollørene ukentlig for vold, trusler eller sjikane på jobb. Enkelte har opplevd grove trusler fra personer de har bøtelagt, også etter arbeidstid.

En gjennomgang på Domstol.no viser at flere personer er tiltalt for vold mot kontrollører det siste året. Senest denne uken måtte en mann møte i Borgarting lagmannsrett i forbindelse med en voldsepisode mot en billettkontrollør i morgenrushet. Målet var å unndra seg billettkontroll.

200 rapporterte episoder
En fersk oversikt fra Securitas viser at det hittil i år har blitt innrapportert i overkant av 200 episoder som omfatter truende oppførsel, trusler eller sjikane mot kontrollørene.

- Det er rapportert 148 voldsavvik. Det gjelder alt fra dytting til mer alvorlige overfallshendelser. Vi har også registrert 77 konkrete trusler, altså hendelser der personer har ytret spesifikt om hva han eller hun ønsker å gjøre mot kontrollørene, opplyser kommunikasjonsdirektør Jarle Ramskjær i Securitas til Nettavisen.

Tips til saker? Kontakt Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

Vernevester og spesialhansker
Resultatet er at billettkontrollørene nå må bære stikksikre vernevester og hansker som beskytter mot blant annet biting på jobb. Sikkerhetstiltakene ble iverksatt i oktober 2013.

- Det er positivt at sniketallene synker, men samtidig en trist utvikling at kontrollørene nå må bruke dette utstyret for å kunne gjøre jobben sin. Dessverre er det slik at noen takler svært dårlig å bli tatt for sniking, og man vet sjelden hvem av snikerne som viser seg å være udetonerte bomber, sier informasjonssjef Gry Isberg i Ruter.

Både Isberg og Ramskjær forteller at de begge har vært vitner til grove episoder mot billettkontrollører.

- De har en utrolig høy terskel for hva de aksepterer. Disse kontrollørene burde bli møtt med respekt for den jobben de gjør for alle passasjerer hver dag, mener Isberg.

Slik trues kontrollørene
Nettavisen møtte seks Securitas-vektere som daglig avslører billettløse trafikanter på Oslo-bussene. Ingen av dem ønsker navn eller bilde i avisen.

- Flere av oss har blitt truet eller sjikanert av personer vi har bøtelagt når vi har møtt dem i ettertid. I tillegg har vi alle opplevd voldelige passasjerer, sier en av kontrollørene.

En annen viser fram synlige bitemerker på hånden og kloremerker på halsen. Resten forteller om ukentlige episoder der de, eller deres kollegaer, utsettes for ulike typer vold eller sjikane.

- Jeg har jobbet som kontrollør i ett år. I løpet av denne tiden har jeg vært på legevakten seks ganger i forbindelse med snikere som har flydd på meg, sier en av kontrollørene og viser fram legejournalen sin. Den siste gangen ble han sykemeldt i flere dager. Nå går han med støttebandasje etter at en sniker vred hånden hans ut av ledd i forbindelse med en billettkontroll.

Flere av vekterne forteller at de har blitt forsøkt kvalt på jobb.

- Ved en anledning sto en svær mann bak meg bakerst på bussen. Han tok kvelertak på meg og truet med knekke nakken min om han ikke fikk gå av. Da han til slutt slapp og vi fikk skrevet ut forelegget, sa han at vi alle hadde ligget nede dersom han hadde vært bevæpnet. En annen gang ble jeg knivtruet av en illsint håndverker på vei hjem jobb, forteller kontrolløren.

Filmes og henges ut
I tillegg til fysiske angrep opplever kontrollørene daglig nedsettende kommentarer og hets.

- Vi blir spyttet etter, mens biler tuter og viser oss fingeren. Enkelte filmer med mobiltelefonen når de bøtelegges og publiserer sjikanerende opptak av oss på YouTube. Kommentarende er som regel lite hyggelige, sier en av vekterne.

Ingen av dem kan gi et spesifikt bilde av den typiske snikeren.

- Det vi kan si er at de fleste episodene skjer i forbindelse med at folk ikke har gyldig billett. Men det finnes både unge og gamle kvinner og menn som har flydd på oss. Fellesnevneren er at alle har overraskende lav terskel, forklarer kollegaene.

Til tross for en hverdag fylt med utfordringer er alle Securitas-kontrollørene Nettavisen snakker med fornøyd med arbeidsplassen.

- Man møter utrolig mye forskjellige mennesker i jobben og lærer seg å bli en god menneskekjenner. I tillegg er det et god arbeidsmiljø, mener de seks kollegaene.

UNDER KAN DU LESE DE MEST SPESIELLE HENDELSENE KONTROLLØRENE HAR BLITT UTSATT FOR:

* Passasjer dyttet vekter. Brukte blant annet barnevogn som rambukk. Anmeldt og bekymringsmelding sendt til Barnevernet.

* Passasjer dyttet og brukte eget barn som skjold.

* Passasjer tok bilde av vektere og truet dem.

* Vekter ble slått med pinne av passasjer.

* Passasjer kuttet fingeren til vekter og løp.

* Vekter ble bitt av passasjer.

* Vekterne havnet i baskettak med en som forsøkte å komme seg unna gebyrlegging. En vekter fikk kutt i ansikt.

* Vektere ble truet, albuet og dyttet kraftig gjentatte ganger. Politiet kontaktet for voldsutøvelse.

* Passasjer dyttet vektet ut av bussen. Holdt igjen på holdeplass.

* 6 passasjerer truet vektere.

* Vekter ble slått, dyttet og forsøkt stukket fingre i øynene.

* Passasjer skallet ned vekter og dyttet vedkommende av bussen.

* Passasjer dyttet, sparket, klorte og slo vekter.

* Passasjer drapstruet og tok kvelertak på vekter.

* Passasjerer sjikanerte og truet vektere.

* Passasher angrep vektere. Mye voldsbruk.

* Eldre mann dyttet seg gjennom vekterne. Ble sluppet så han ikke skulle bli skadet.

* Vekterne ble dyttet av passasjer som brukte barnevogn som rambukk.

* Passasjer filmet og knuffet vektere.

* Vekter ble truet over telefonen av en av vennene til passasjer.

* 5 passasjerer dyttet en vekter ut av bussen.