MALMØYKALVEN: Vestby er skaperen av dokumentaren «Lillebror ser deg» som vises på NRK 2 torsdag 31. juli klokken 22.15.

Dokumentar omhandler prosjektet «Ren Oslofjord» og den kontroversielle slamdeponeringen ved Malmøykalven.

LES OGSÅ: Ser på deponisaken igjen

– Flere innbyggere rundt fjorden mener prosjektet «Ren Oslofjord» sannsynligvis er noe av det mest forurensende prosjektet som noensinne er satt i gang. Skal man fjerne gift fra vann så legger man det ikke tilbake i vann. Nå viser det seg at fisk og skalldyr i Oslofjorden faktisk er full av gift, sier Vestby som er tydelig på at dokumentaren har en personlig stil og at det er hennes egne meninger som kommer frem.

Dette er andre gang NRK viser filmen. Vestby forteller at hun har fått massiv respons og at den var den mest sette dokumentaren på NRK nett-TV den uka den ble vist.

– Den har blitt en skikkelig snakkis, sier Vestby.

SE TEASER FRA «LILLEBROR SER DEG» HER


Den lille mann

I «Lillebror ser deg» har Vestby fulgt en gruppe mennesker med kamera i 6 år. I løpet av de årene har hun fanget opp situasjoner som har oppstått mellom myndighetene som forsvarer prosjektet og den vanlige mannen som stiller spørsmål ved prosjektet.

Anne Berit Vestby, som selv er en ivrig fisker, spiser ikke lenger fisken i Oslofjorden.

LES OGSÅ: Hvem er hvem i deponisaken

– Mattilsynet gikk 27.6.14 ut og advarte folk mot å spise fisk i flere norske fjorder grunnet det høye innholdet av miljøgifter, sier Vestby.
Torskeleveren til fisken i Oslofjorden har lenge vært spesialavfall og bør leveres på Grønmo, forteller Vestby.

– Jeg synes det er vondt å se alle som står og fisker på kaikanten i indre Oslofjord med tanke på hva de utsetter seg selv for av gift. Vet de at de ikke må finne på å spise leveren for eksempel? Om vannet ser rent ut eller ikke, har ingenting å si. Miljøgifter er blanke og synes ikke selv om vannets ser rent og klart ut, sier Vestby.

LES OGSÅ: Høyesterett avviste anke – NGI frifunnet

Kontroversiell film

Regissøren spør i filmen: «Kan vi stole på at myndighetene vil vårt beste? Er det riktig at de som bevilger penger også er de som skal kontrollere at ting går riktig for seg?»

Vestby, som er bosatt på Nesodden og kunne se ut mot lekteren, opplevde i fjor at noen brøt seg inn i hjemmet hennes og tok datamaskinen og kamerautstyret hennes.

– Jeg hadde akkurat sendt en kopi av filmen til redigererne i Bergen. Ellers hadde alt forsvunnet, forteller regissøren.

LES OGSÅ:

«Deponiet som forsvant: Frekkheten har ingen grenser»

NGI bidro ikke til deponijuks