RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Koordinert angrep mot flere ambassader og hotell i Kabul

Sist oppdatert:
Den afghanske nasjonalforsamlingen er angrepet av raketter, og deretter stormet av væpnede menn. Minst to personer drept.

SISTE: Den britiske journalisten John Wendle meldte på sin Twitter-konto at en norsk soldat er såret i halsregionen. I en ny beskjed har han tatt forbehold om at dette kan være feil. Det norske forsvaret ville lenge ikke kommentere meldingen.

Forsvaret bekrefter at norske spesialstyrker deltar i kamphandlingene i Kabul. Utenriksminister Jonas Gahr Støre opplyser at han ikke har fått meldinger om at norske soldater skal være skadet i kampene.

- De er der for å sørge for at afghanerne selv kan ivareta sikkerheten i Kabul, og det har de gjort i lang tid nå. Dette er kanskje noe av det viktigste vi kan gjøre nå, sier han til NRK.

Angrep presidentpalasset
I følge talsmann for Taliban, Zabihullah Mujahid, har opprørsgruppen angrepet presidentpalasset til Afganistans president Hamid Karzai. Uavhengige kilder har foreløpig ikke bekreftet at palasset er under angrep.

Både den afghanske nasjonalforsamlingen, flere utenlandske ambassader og et hotell er under angrep i Kabul, opplyser afghansk politi. Den norske ambassaden er imidlertid ikke blitt rammet av angrepet.

Nyhetsbyrået AP melder at det skal ha vært flere eksplosjoner i sentrum av Kabul etterfulgt av skyting. Reuters melder om minst et dusin eksplosjoner i det som skal være et koordinert angrep. Ifølge AFP skal flere angripere ha tatt seg inn i regjeringsbygget i Kabul.

MInst tre utenlandske ambassader, den russiske, den tyske og den britiske, ble truffet av granater og raketter. I tillegg er en britisk ambassaderesidens truffet.

- Vi er klar over situasjonen og har kontakt med vår ambassade. Jeg kan bekrefte at den norske ambassaden i Kabul ikke er truffet, opplyser kommunikasjonsrådgiver i UD Kjetil Elsebutangen til NTB.

Han vil imidlertid ikke si noe om hva de ansatte på ambassaden gjør nå eller hvilke sikkerhetstiltak som blir iverksatt.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier på Twitter at de som jobber på den norske ambassaden i Kabul er trygge.

Ville storme parlamentet
Flere titalls eksplosjoner og mange skuddsalver fra automatvåpen har rammet det tungt bevoktede området i sentrum av Kabul, der mange vestlige ambassader og offentlige bygninger ligger. Det meldes også om skyting andre steder i den afghanske hovedstaden.

Den afghanske nasjonalforsamlingen er angrepet av raketter, og deretter stormet av væpnede menn. Den russiske ambassaden er truffet av raketter, det samme er residensen til en britisk diplomat, opplyser politiet.

Det har gått alarmer på flere av ambassadene, blant annet på den amerikanske ambassaden, og ansatte har fått beskjed om å søke dekning.

Ifølge øyenvitner brenner det også i et nybygd hotell som ligger inne på det strengt bevoktede området.

Taliban ansvarlig
Taliban var raskt ut med å ta på seg ansvaret for det omfattende og koordinerte angrepet. Ifølge Reuters skal Taliban også ha varslet at det foregår angrep andre steder i landet. Pakita - og Logar-provinsene under angrep.

En talsmann for Taliban sier de gjennomførte angrepene sammen med flere andre militante grupper.I følge talsmannen var hovedmålene for angrepet den britiske og den tyske ambassaden samt NATOs hovedkvarter i Kabul.

De første undersøkelsene av angrepene mot afganistanstans best bevoktede mål tyder på at Haqqani-nettverket var involvert. Dette nettverket opererer i Afganistan og Pakistan og er alliert med Taliban og har tette bånd til al-Qaida.

Angrep politiskole
I følge AFP har Taliban blant annet angrepet en treningsleir for politistudenter i Paktia-provinsen øst i Afganistan.

Et ukjent antall opprørere, hvorav flere var iført selvmordsvester, stormet en bygning rett ved et treningsfelt som brukes av politistudenter.

I følge øyenvitner ankom raskt et NATO-helikopter som åpnet ild mot opprørerne.

Norsk innsats?
En norsk spesialstyrke som ble utplassert i Kabul i begynnelsen av april, har som oppdrag å trene og veilede det afghanske spesialpolitet. Det gjøres også under pågående operasjoner, opplyser Forsvaret.

- Hvorvidt spesialpolitiet er satt inn i dette angrepet, kan jeg ikke kommentere. Det er afghanske anliggende, sier talsmann for forsvarssjefen, oberstløytnant Bent Ivan Myhre, til NTB.

Forsvaret var søndag i kontakt med alle de i underkant 20 soldatene ved ISAF-hovedkvarteret og konstaterte at alle er i god behold.

Time-frilanseren John Wendle forteller at norske spesialstyrker har tatt tilhold i en bygning med oversikt over Kabul Star Hotel.

- De norske spesialstyrkene løp over veien sammen med afghanske spesialstyrker. De plasserte skarpskyttere på taket, med oversikt over Star Hotel, forteller han til VG.

Hevn?
Tidligere på søndagen kunngjorde afghanske myndigheter at minst 100 talibansoldater er satt ut av spill de siste par dagene. De er enten drept, såret eller tatt til fange i flere operasjoner rundt om i landet. Afghanske regjeringsstyrker har fått støtte fra ISAF-styrkene under operasjonene

Det er ikke kjent om søndagens angrep i Kabul kan settes i sammenheng med operasjonen mot Taliban.

I følge Reuters opplyser en talsmann for Taliban at de kordinerte angrepene er starten på den militante gruppens våroffensiv. Angrepene skal ha vært planlagt i månedsvis.

Angrepene er de mest omfattende Taliban har gjennomført på over fem år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere