RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kopierte bankkortet til 705 kunder

Foto: Heidi Schei Lilleås (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Tre menn må betale tilbake pengene de svindlet til seg fra kundene i denne Jokerbutikken i Oslo.

Torsdag ble tre rumenske menn dømt for å ha kopiert flere hundre bankkort til kundene i en Jokerbutikk på St. Hanshaugen i Oslo.

Ifølge dommen fra Oslo tingrett, er en av mennene dømt til tre års fengsel. De to andre er dømt til henholdsvis 2 år og seks måneders fengsel, og ett års fengsel.

Svindlet til seg millioner
Mennene, som er mellom 25 og 35 år gamle, svindlet til seg til sammen 2,5 millioner kroner.

De er nå også dømt til å tilbakebetale dette beløpet.

Retten finner det bevist at en av mennene oppsøkte en av de andre tiltalte, som var butikksjef, og tilbød ham 200.000 kroner for å få muligheten til å plassere skimmingutstyr i betalingsterminalen til butikken Joker i Geitmyrveien 54.

Butikksjefen tok kontakt med tiltalte nummer tre, som også jobbet i butikken, og ba han bli med på opplegget. Sistnevnte ble tilbudt 25.000 kroner for å medvirke til henting og levering av bankterminalen.

Avlaste magnetstripe og kode
Bankterminalene ble hentet i butikken, og det ble så montert på kort- og kopieringsutstyr i den ene av butikkens bankterminaler. Dette utstyret kunne avlese bankkortets magnetstripe, og koden kunden tastet inn. Utstyret hadde minne til å oppbevare denne informasjonen.

I perioden fra 18. juli til den 8. august i fjor, ble flere hundre bankkort avlest. Det antas at totalt 705 bankkort har blitt misbrukt.

Totalt ble 1628 bankkort brukt i terminalen. 542 av disse var bankkort med bare stripeleser, men en del personer har også brukt magnetstripen selv om de hadde kort med chip.

Kopieringsutstyret er ikke beslaglagt, siden dette ble fjernet før svindelen ble oppdaget.

Tok ut millioner i minibanker
Etter kopieringen av kortene, har det blitt produsert bankkort med identisk informasjon i magnetstripen som i de ekte kortene. Mennene har også hatt pinkodene, ifølge dommen.

2,2 millioner kroner er blitt tatt ut i minibanker, mesteparten i London og Canada. Noen uttak er også gjort i Norge, i tillegg til at de har tatt ut 260.000 kroner på brukersteder med betjening.

«Det må legges betydelig vekt på at utbyttet var så vidt stort i dette tilfellet, mer enn 2,5 millioner kroner.

Det må videre legges vekt på den lange perioden skimmingen foregikk, den profesjonelle metoden som er benyttet, den store mengden falske kort, over 300, som er produsert og brukt, de mange personene som er involvert i forberedelser, skimmingen og til slutt de ulovlige uttakene. Samlet framstår angrepet som meget profesjonelt utført», påpeker Oslo tingrett i dommen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere