RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kopierte humanitære organisasjoner

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Sjekk listen med etterligningene – deriblant «Organisasjonen For Verdens Barn» og «Nye Varmestuen».

Myndighetene har i lang tid jaktet Stavanger-mannen som står bak en lang rekke tilsynelatende fiktive, ideelle organisasjoner. Varmestuen frykter 46-åringen har samlet inn penger i Varmestuens navn.

Og Rogalands Avis kan i dag presentere listen over foreninger og organisasjoner hvor 46-åringen har hatt en framtredende rolle.

17 av organisasjonene på listen ble tilsynelatende opprettet for å drive humanitær eller ideell virksomhet – navnene tatt i betraktning.

Tingretten skriver i sin kjennelse fra mars i år at registreringen av organisasjonene framstår «som useriøs og uten noe aktverdig formål» og at de er «sterkt egnet til å skape en forveksling mellom 46-åringens organisasjoner og de veletablerte hjelpeorganisasjonene.

– Skremmende

Navnene er interessante i seg selv blant annet fordi de inneholder flere språkfeil, herunder «Anti Rus Foreningen», «Flyktninge Rådet», «Hjelpe Fondet», «Organisasjonen For Verdens Barn», «Total Avhold Foreningen» og «Støtte Organisasjonen For» (!).

«Nye Varmestuen» kommer bedre ut rent språklig, men det er liten trøst for Geir Høiland i Varmestuens Venner.

– Nå ble jeg skremt. Her er det ugler i mosen. Dette virker svært frekt. Det er dumt hvis noen misbruker vårt gode navn og rykte til slik virksomhet, sier Høiland.

Han frykter bakmannen har brukt den egentlige Varmestuen til å svindle til seg penger til egen lomme.

– Det er godt mulig. Vi har også opplevd flere ganger at folk vil hjelpe oss, men så ser vi aldri noe til pengene etter at de har pratet med oss. Men vi signerer aldri på noen dokumenter før vi er hundre prosent sikre på motparten, sier Høiland.

Tross flere forsøk har det ikke lyktes Rogalands Avis å få kommentar fra hovedpersonen.

Les flere nyheter i Rogalands Avis

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere