*Nettavisen* Nyheter.

Koreanerne enige om å dempe spenningene

ENIGE: Sørkoreanske soldater i beredskap rett sør for den demilitariserte linjen mellom Nord- og Sør-Korea lørdag. Foto: Kim Hong-ji (Reuters)

Sør-Korea stanser propagandasendingene mot Nord, som beklager landmineeksplosjonene som såret sørkoreanske soldater.

24.08.15 20:41

Det er innholdet i avtalen Pyongyang og Seoul har blitt enige om for å løse den siste krisen på Koreahalvøya, ifølge en felles uttalelse etter over to dager med forhandlinger på høyt nivå.

Regjeringstopper fra Seoul og Pyongyang møttes lørdag for å snakke seg ut av krisen som har bygget seg opp på Koreahalvøya de siste ukene. Spenningene toppet seg da Nord-Korea truet med å gå til krig hvis ikke Sør-Korea innen lørdag stanset propagandasendingene fra høyttalerne på grensa.

Men istedenfor å gjøre alvor av truslene, tok nordkoreanerne initiativ til samtaler, og ultimatumet løp ut samtidig som partene satte seg ved forhandlingsbordet.

Familiegjenforening
Det store spørsmålet var hvordan partene skulle klare å komme fram til en slags avtale der ingen av dem tapte ansikt. Svaret er altså at Nord-Korea har gått med på å beklage at to sørkoreanske soldater ble såret da de gikk på landminer i den demilitariserte sonen. Sør-Korea skal på sin side stanse sendingene på grensa klokka 12 tirsdag.

Nord-Korea gikk dessuten med på å avslutte den krigslignende tilstanden regimet erklærte. De to partene skal ha oppfølgingsmøter for å diskutere en del temaer i håp om å bedre nabobåndene, heter det i den felles uttalelsen etter møtet.

Nord-Korea har lovet å gjøre sitt for å hindre nye spenninger, opplyser Sør-Koreas nasjonale sikkerhetsrådgiver Kim Kwan-jin.

– Det er veldig meningsfylt, påpeker hun.

I tillegg er Pyongyang og Seoul enige om å jobbe for å arrangere nye gjenforeningsmøter mellom koreanske familier som ble splittet i Koreakrigen.

Våpenhvilebyen
Samtalene i grensebyen Panmunom – hvor våpenhvileavtalen ble undertegnet i 1953 – har pågått gjennom helgen. De to landene har teknisk sett vært i krig siden Koreakrigen tok slutt, ettersom våpenhvilen aldri ble erstattet av noen fredsavtale.

Spenningen på Koreahalvøya har vært tiltakende etter landmineeksplosjonene tidligere i august. Få dager senere slo Sør-Korea på propagandahøyttalerne som ikke har vært i bruk på over ti år. Torsdag skjøt Nord-Korea en granat fra en bombekaster i retning av høyttalerne. Sør-Korea svarte med noen runder artilleriild og satte sine egne styrker i beredskap.

Starten på den årlige militærøvelsen mandag med amerikanske og sørkoreanske soldater, som Nord-Korea hvert år lar seg provosere av, bidro til å øke spenningen.

Nord-Korea har nektet for å ha lagt ut landminer i den demilitariserte sonen, og i mandagens beklagelse tar ikke Pyongyang uttrykkelig ansvar for dem.

Balansekunst
På helgens forhandlingsmøte var Sør-Korea representert av gjenforeningsminister Hong Young-pyo og nasjonal sikkerhetssjef Kim Kwan-jin. Nord-Korea sendte sin øverste militærpolitiske mann – Hwang Pyong-so, som regnes som Kim Jong-uns nummer to, samt partisekretær Kim Yong-gon, som er sjef for forbindelsene sørover.

Det internasjonale samfunnet er blitt vant til Nord-Koreas særdeles aggressive form for diplomatisk og retorisk balansekunst, og selv om det alltid er en viss bekymring for at situasjonen kan komme ut av kontroll, ser mange de siste dagenes krigshissing bare som et nytt forsøk fra Nord-Korea på å få oppmerksomhet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag