*Nettavisen* Nyheter.

Korona: Flere land strammer grepet

TAR GREP: Belgias statsminister Sophie Wilmès kunngjør nye tiltak for å få stanset oppblomstringen av koronaviruset.

TAR GREP: Belgias statsminister Sophie Wilmès kunngjør nye tiltak for å få stanset oppblomstringen av koronaviruset. Foto: Francois Lenoir (AP)

Flere land strammer grepet av frykt for å oppleve en ukontrollert oppblomstring av koronaviruset. WHO varsler at pandemien skyter fart.

27.07.20 22:20

Storbritannia, Tyskland, Finland og Belgia er blant land som strammer til med hardere tiltak for å hindre at en ny bølge med koronasmitte skal få fotfeste.

Britisk UD utvidet mandag karantenekravet for ferierende briter i Spania til også å gjelde Kanariøyene og Mallorca. Tusener forsøkte gjennom helgen å endre reiseplaner i tolvte time, og turoperatørene jobbet på høygir.

Utenriksminister Dominic Raab sa at tiltakene var tvingende nødvendig etter at Spania registrerte over 900 koronatilfeller to dager i strekk.

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus sier at pandemien globalt stadig skyter fart og at veien fram til en kontrollert tilstand er lang.

Les også: Svensk pandemiekspert: - Sverige har 1100 prosent flere døde enn Norge

Belgia strammer til

Mandag ble det også innført strengere tiltak i Belgia. Statsminister Sohpie Wilmes kunngjorde at det blir redusert kontakt med personer utenfor egen familie. Tidligere har grensen vært 15 personer, nå skal nærkontakten begrenses til fem i tillegg til nære familiemedlemmer. Barn under tolv år telles ikke med.

Statsministeren sa at dette tiltaket forhåpentlig vil avverge enda strengere tiltak senere, som en ny nedstengning av skolene i september. Hun ville likevel ikke utelukke strengere begrensninger, dersom smittetallene fortsetter å øke.

Klikk på bildet for å forstørre. TILBAKE: Briter som kommer fra Kanariøyene og Mallorca, må i karantene, opplyste britisk UD mandag.

TILBAKE: Briter som kommer fra Kanariøyene og Mallorca, må i karantene, opplyste britisk UD mandag. Foto: Joan Mateu (AP)

Etter en lang periode med fallende smittetall opplever Belgia nå en rask stigning. Mellom 17. og 23. juli var det daglige smittetallet 279 i snitt, en økning på 71 prosent fra uken før.

Regjeringen i Tyskland vil innføre obligatoriske koronatester for reisende som kommer fra land med høye smittetall. Helseminister Jens Spahn sa mandag at han vil bruke sin myndighet til å innføre obligatorisk testing av personer som kommer fra høyrisikoområder.

Les også: Tollvesenet stopper alle som krysser svenskegrensa

Sikkerhetsrådgiver smittet

Finske myndigheter skjerper koronatiltakene for reisende fra Østerrike, Slovenia og Sveits. Passasjerer fra de tre landene må heretter i 14 dagers hjemmekarantene. Innskjerpingen skyldes at disse landene opplever en oppblomstring av smitten.

Også i flere amerikanske delstater øker smittetallene. Mandag ble det kjent at USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Robert O'Brien har fått påvist koronaviruset.

Klikk på bildet for å forstørre. ADVARER: WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus sier at pandemien fortsatt skyter fart.

ADVARER: WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus sier at pandemien fortsatt skyter fart. Foto: Salvatore Di Nolfi (AP)

O'Brien har valgt å isolere seg selv, og han arbeider nå fra et trygt sted, opplyser Det hvite hus. Sikkerhetsrådgiveren er den høyest rangerte medarbeideren i Det hvite hus som så langt er smittet av viruset.

Vanligvis jobber han nært sammen med Donald Trump, men Trump-regjeringen mener det ikke er noen risiko for at presidenten er blitt smittet.

Les også: Her er reiserådene og karantenereglene som trådte i kraft 25. juli

WHO advarer

Verdens helseorganisasjon advarer mot stadige endringer i regler og begrensninger som skal demme opp for koronasmitte.

Sjefen for krisehåndtering i WHO, Mike Ryan, sa mandag at det er problematisk å få fram budskapet hvis innholdet endrer seg altfor ofte.

– Det er vanskelig for skolene å sortere ut hva som gjelder, og det er vanskelig for næringslivet med stadig nye bestemmelser, sa Ryan på en pressekonferanse i Genève.

Han la til at mange går lei og unnlater å etterfølge reglene hvis de endres for ofte. De bør holdes konstant over en viss periode for å gjøre det lettere å måle effekten, samtidig som man unngår å skape forvirring, lyder hans budskap.

Tall fra WHO viser at antallet bekreftede smittetilfeller har doblet seg til 16 millioner i løpet av de siste seks ukene, og tallet bare stiger. Ryan la til at økningen i mange land er et direkte resultat av at myndighetene har myket opp tiltakene mot covid-19.

(©NTB)

Les også: Nytt land smittetall har nådd FHIs grense for rødt nivå

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag