Gå til sidens hovedinnhold

Korona-krisen: En annerledes russetid

Jeg forstår godt at russen er skuffet over at pandemien legger en demper på årets feiring. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det også.

Myndighetene har gjort det klart at årets russefeiring vil bli annerledes. Det er også usikkert om det lar seg gjøre å utsette feiringen til midten av juni, slik russen ønsker.

Jeg har derfor stor medfølelse med alle de som hadde gledet seg til å feire endt skolegang med en morsom tid med venner, festing og flørting. Russetiden er tross alt noe man ikke kan gjøre om igjen.

Kreativitet og alternative løsninger

Derfor er det fint å lese at russen er kreative og planlegger alternative russefeiringer med utgangspunkt i smittevernsreglene. I Oslo og Viken er det gjennomført fester over nett og i mindre grupper. Og de har laget en liste med koronatilpassede russeknuter.

Les også: Russepresident: - Hytte-elskere bør se opp til russen

En av dem går ut på å gjennomføre en handletur for eldre som trenger hjelp. Da får man en kvittering i lua. I Oppdal har russen møttes som planlagt, men med to meters avstand. I Lillehammer foregår mye av kommunikasjonen på interne Facebook-grupper, og russen oppfordres til å samle seg i faste grupper på tre til fem personer.

Negativ utvikling

Selv om jeg er lei meg på deres vegne må jeg som mor til to fremtidige russ innrømme at rulle- og festkulturen de siste årene har bekymret meg.

For en del russ går den på helsa og karakterene løs.

I en fersk undersøkelse fra Folkehelseinstituttet kommer det også frem at hver fjerde russ har prøvd narkotika i løpet av det siste året på videregående.

Nettavisen Pluss: Nye koronastudier med nedslående resultater – så lenge kan restriksjonene vare

I samme undersøkelse oppgir hver femte russ at de har drukket alkohol nesten hver dag den siste måneden før russetreffet. Dette er urovekkende med tanke på skoleprestasjoner og risikoen for å havne i farlige situasjoner, sier seniorforsker Anne Line Bretteville-Jensen til NRK.

Mye alkohol

Ungdom tåler alkohol dårligere enn voksne. De har mindre erfaring med hvordan den virker på kroppen, og kan lett få i seg for mye. Konsekvensene er økt risiko for skader, ulykker og overgrep. Blant de spurte i FHIs undersøkelse var det 26 prosent som sa de hadde følt seg utrygge på et russearrangement. Like mange hadde gjort noe de angret på.

Les også: Norge slår ned korona, men dreper også arbeidsplasser og skaper masseledighet

I en undersøkelse som Opinion gjennomførte for Actis i 2017 blant unge mellom 15 og 20 år kom det også fram at gutter er mest utsatt for trusler og vold, mens jenter ofte føler seg utrygge eller får uønsket seksuell oppmerksomhet når jevnaldrende drikker.

Viktige rollemodeller

Russen er forbilder for kullene som kommer etter. De setter en standard og de yngre følger fort etter. Derfor kan det komme noe positivt ut av årets nedtonede feiring, som russen selv har vært med på å forme. Den kan være med på å snu en festkultur som har tatt helt av de siste årene og ført til en rekke tragiske hendelser.

Les også: Jeg er født og oppvokst i Oslo, verdens beste by, men jeg har aldri vært så bekymret for barna våre som det jeg er nå

Jeg håper også at de nye måtene å møtes på kan bidra til færre negative erfaringer og mindre utenforskap, og at mange sitter igjen med gode minner fra en tid som ellers var alt annet enn normal.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar