Fra fredag måtte alle skolebarn i Norge være hjemme. Meldingen fra skolene kom uten instrukser om begrensning av sosial kontakt. Umiddelbart oppsto det masse diskusjon blant foreldre om hva som var OK og ikke.

Les også: Illevarslende funn i ny korona-studie: Viruset spres av symptomfrie personer

Fredag kom direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, med dette rådet:

- De kan omgås søsken, og det gjelder også familier der foreldrene er skilt. Hovedformålet er likevel å redusere kontakten med andre mennesker. Man bør ikke ha leketreff og andre felles aktiviteter. Målet er å hindre smitte, understreker Stoltenberg.

Følg med: Nettavisens nyhetsstudio følger koronavirus-situasjonen direkte

Lørdag formiddag sier Preben Aavitsland, smittevernekspert og overlege i Folkehelseinsituttet, dette til NRK:

- Det er ikke sunt for barn å sitte inne alene. Om et barn leker med nabogutten, og ingen er syke, er ikke det det verste.

Les også: FHI: 157 nye tilfeller det siste døgnet

- En fordel om det er de samme barna

På Folkehelsas info-sider er instruksene også tvetydige. Under rådene om barn og ungdom skriver instituttet blant annet: “Begrense antall barn og ungdom som er sammen. Det er en fordel om det er de samme barna eller ungdommene som treffes.”

Imens pågår diskusjonene for fullt mellom foreldre på sosiale medier om hvorvidt barna kan møtes eller ikke. Flere leger Nettavisen har vært i kontakt med er strengere i sine råd enn hva Folkehelsa så langt har kommer ut med, når det gjelder kontakt mellom barn.

Les også: Slik skal Norge koronatestes: – Vi er nødt til å prioritere

Lege Harald Dobloug sa til Dagbladet fredag at barn ikke bør leke sammen verken ute eller inne.

- Nå har vi stengt barnehager og skoler for å redusere kontakten barna har med hverandre for å redusere smitten. Om de leker sammen kan dette bidra til å spre smitten.

Folkehelseinstituttet har lørdag formiddag ikke hatt kapasitet til å besvare Nettavisens spørsmål om hvorvidt de publiserte rådene om sosial kontakt mellom barn er stenge nok, men overlege Aavitsland mener altså at litt leking ikke er så farlig (se over).

Les også: Koronavirus-pandemien kan ramme forsyninger av legemidler til Norge og mange andre land

- Handle nå, ellers dør folk

Det er den dramatiske tittelen på en artikkel på nettstedet medium.com. En rekke matematiske analyser tar for seg ulike scenarier. En av kurvene viser at spredningstillfellene øker med 40 prosent med én dags forsinkelse i tiltak som isolerer personer fra hverandre:

Artikkelforfatter Thomas Pueyo, gründer i Silicon Valley av ulike viral-applikasjoner, skriver:

- I denne teoretiske modellen løselig basert på Hubei, betyr en dags venting 40 prosent flere smittetillfeller! Kanskje, dersom myndigheten i Hubei hadde erklært unntakstilstanden 22.1 i stedet for 23.1, kunne antallet smittede vært redusert med hele 20.000.

Pueyo anslår at det også vil være 40 prosent høyere dødelighet, men i tillegg vil helsesystemene kollapse i større grad på grunn av overbelastning, som i sin tur vil øke dødeligheten ytterligere. Derfor betyr en dags forskjell i sosialt isolerende tiltak enormt med tanke på spredning og dødelighet, skriver han.