Gå til sidens hovedinnhold

Koronabingo - Forstår du hva korona-farger og og ringene egentlig betyr?

Alle tegn og symboler skulle gjøre det lettere, men hvem klarer å henge med i svingene?

Se video-intervju med Raymond Johansen her:

Bokstaver; trafikklysene rødt, gult og grønt; «ringbaner», samt forbud/påbud/råd/anbefalinger gjør at en lett blir svimmel i forsøket på å følge med hva som er nasjonale og lokale tilpasninger.

DET er blitt den nye korona-hverdagen, 11 måneder etter at Norge stengte ned.

– Ring 1 og ring 2 er kun geografiske betegnelser. Hvilket tiltaksnivå som velges for ring 1 og ring 2 er avhengig av alvorligheten i smitteutbruddet. Det er fire tiltaksnivåer som kan benyttes. Disse er A (særlig høyt tiltaksnivå), B (høyt tiltaksnivå), C (ganske høyt tiltaksnivå) og D (noe høyt tiltaksnivå), skriver regjeringen i pressemeldingen om tiltakene på Østlandet.

Ja. Det var kanskje ikke SÅ oppklarende.

Les mer

Har fått vaksinekritikk - nå slår Høie tilbake: - I dag har vi heldigvis to gode vaksinenyheter

«Joker Nord»

– Det er litt korona nord — «Joker Nord»-følelse, sier retorikk-ekspert Kjell Terje Ringdal til TV2 når han skal beskrive kommunikasjonen av koronatiltakene.

– Det skjer så fort og så mye. Det er så mange ringer og byer. Man har nasjonale tiltak, krav og forordninger. Og så er det lokale tiltak som kan overprøve de nasjonale. Det er snart en heltidsjobb å følge med, mener Ringdal.

Nasjonale retningsliner

Nå skal vi gjøre det litt lettere for deg: De nasjonale retningslinjene som gjelder finner du her.

Det som vil gjelde for deg, er hva din kommune bestemmer.

Les også: Professor: - Nå må det bli lov å ta seg en halvliter i Oslo

Ring 1-kommuner: Kommuner med utbrudd av mer smittsomme virusvarianter og de nærmeste kommunene rundt. (Nordre Follo, Oslo, Ås, Halden og Sarpsborg.)

Disse tiltakene gjelder.

Ring 2-kommuner: Kommuner i randsonen av ring 1-kommunene. (Asker, Bærum, Enebakk, Fredrikstad, Frogn, Hvaler, Indre Østfold, Lillestrøm, Lunner, Lørenskog, Moss, Nesodden, Nittedal, Rakkestad, Rælingen, Råde, Skiptvet, Vestby og Våler.)

Disse tiltakene gjelder.

Har du fått med deg denne uheldige advokaten?

Strengeste tiltak

Kommunene med de strengeste tiltakene akkurat nå er Bergen, Kvam og Ulvik med tiltaksnivå A.

Tiltaksnivå B gjelder for kommunene Alver, Askøy, Bjørnafjorden, Eidfjord, Osterøy, Samnanger, Ullensvang, Vaksdal, Voss og Øygarden.

Tiltaksnivå C gjelder for kommunene Halden, Oslo og Sarpsborg.

Tiltaksnivå D gjelder for Asker, Bærum, Fredrikstad, Hvaler, Indre Østfold, Lillestrøm, Lunner, Lørenskog, Moss, Nittedal, Nordre Follo, Rakkestad, Rælingen, Råde, Skiptvet, Våler og Ås.

Barnehager og skoler har igjen trafikklysmodellen. Hvor lyset skifter fra grønt, til gult og rødt, er avhengig av smitten både nasjonalt og lokalt.

Hvilke tiltak som gjelder for de enkelte fargene ser du her

Oslo - lettelser til uken?

- Nå gjelder nasjonal forskrift til og med onsdag og vår egen til og med torsdag så en gang før det vil det bli en pressekonferanse om eventuelle lettelser i Oslo, sier kommunikasjonssjef i Oslo kommune, Hanne Giørtz, til Nettavisen fredag.

Les også: Bent Høie: - Litt underlig av Raymond Johansen

Reklame

Slik sparer du enkelt 600 kroner på mobil-abonnementet