Se video av demonstrantenes fakkeltog i vinduet under:

– Det er fordi det er en varslet markering og politiet har en plikt til å verne om ytringsfriheten og dem som skal ha en varslet markering. Vi er der med forskjellige typer ressurser for å ivareta sikkerheten, svarer operasjonsleder i politiet i Oslo, Tor Gulbrandsen til Avisa Oslo.

Les også: Støre mener det ikke er kontroll på importsmitte

Politiet var på plass med store ressurser, men operasjonslederen kunne ikke si konkret hva slags ressurser politiet hadde på stedet, eller hvor mange de var. Han påpekte at det er viktig for politiet å være synlige.

Operasjonslederen understreket at de ville verne om sikkerheten til alle som var på stedet. Det gjaldt også sikkerheten til andre dersom demonstrasjonen skulle gå utover dem.

Politiet har også vært til stede under demonstrasjonene flere helger.

Lørdag var de på plass etter en trusselvurdering, blant annet som følge av at det var en kontroversiell markering. Gulbrandsen kunne ikke svare på om de anså trusselen som økende, men opplevde at de var der med ressursene som var nødvendige.

Les også: Store kontraster på Stovner: Flere korona-verter settes inn i kampen mot skyhøy smitte

Også Bergen

I Bergen måtte politiet rykke ut til bråk etter at tre ungdommer hadde overdøvet demonstrantene, skriver Bergensavisen.

– Vi fikk melding om amper stemning og tilløp til bråk da fire personer ville vise sin misnøye mot en forhåndsmeldt demonstrasjon. Det ble munnhoggeri og obskøne fingerbevegelser. Vi har fått dempet det ned nå, sier operasjonsleder Eivind Hellesund ved Vest politidistrikt til avisa.

De tre ungdommene ble geleidet ned fra et monument de hadde besteget og politiet tok personale av de.

I Trondheim samlet demonstranter seg på Torvet. Lørdag hadde 44 personer huket av for at de skulle delta, på demonstrasjonens Facebook-side, ifølge Adresseavisen.

Flere enn vanlig

Ifølge Avisa Oslos reporter på stedet i hovedstaden, var det anslagsvis et sted mellom 100 til 200 personer til stede.

– Denne gruppen har demonstrert flere helger, er de flere enn vanlig?

– Ja, i det er det noe høyere antall. Hvorfor er ikke så enkelt å svare på, men vi ser at det kan ha sammenheng med at dette skal være en verdensomspennende markering, svarte Gulbrandsen.

Demonstrasjonen foran Stortinget var en av flere som var varslet i mange land for å markere motstanden mot nedstengningene under pandemien. I Norge er det også mange som har uttrykt sin tydelige misnøye med statsminister Erna Solberg, som selv har brutt smittevernreglene og etterforskes.

Les også: Typiske munnbind-feil: Ikke gjør dette på butikken

Går i dialog

– Hvordan går dette med tanke på smittevern?

– Å sørge for avstand er en arrangørs plikt og en seriøs arrangør vil forholde seg til smittevernreglene. Vi gir råd og veiledning og blir det for alvorlig, må vå gå til å opprette anmeldelser eller gi noen pålegg. Men som en seriøs arrangør, forventer vi at de følger reglene, sa operasjonslederen i Oslo.

Status drøye 40 minutter etter at demonstrasjonen hadde startet var at politiet ikke hadde tatt ytterligere grep enn råd og veiledning overfor demonstrantene, svarte operasjonslederen.

Les også: Mester Grønn-sjefen: – Jeg føler avmakt. Store verdier går tapt

Ekspert: - Blir bare villere og villere

Forfatter, frilansjournalist og ekspert på konspirasjonsteorier, John Færseth, har jevnlig fulgt demonstrasjonene tidligere og skrevet om dem i tidsskriftet Fri Tanke.

De tre talene han hadde fått med seg da han snakket med AO, mener han hadde vært «temmelig spinnville».

- Det er nok mange som er kritiske til nedstengning, men jeg vet ikke om så mange av dem deler det budskapet som fremføres i dag, sier han.

Færseth forteller at demonstrasjonene jevnt over har blitt preget av konspirasjonsteorier, men aldri så mye som i dag.

Han forteller at en av talene han har hørt, hevdet at pandemien eller i hvert fall tiltakene vi ser nå, har vært planlagt i mange hundre år. Ifølge taleren var de som står bak tiltakene, de samme som sto bak den russiske revolusjonen og drapene på tunsenvis av kristne russere. De samme menneskene skulle også være drevet av hat mot kristendommen.

- Det høres ut som han mener jødene, sier Færseth som ikke har hørt antydninger til antisemittisme tidligere.

Den andre talen handlet om frimannsideologien, som mener at staten er en kriminell organisasjon og at man derfor ikke skal overholde statens lover. Han har også hørt en appell om at det er 5G-strålingen som gjør oss syke.

- Budskapet blir bare villere og villere, sier han.

«Frykt sentral drivkraft»

Han forteller at han har lenge vært vitne til at konspirasjonsteoretikere og høyreekstreme deltar på demonstrasjonene. I dag har han blant annet sett deltakere fra ytterste høyre.

Færseth har skrevet om demonstrasjonene i tidsskriftet Fri Tanke.

Han skriver at frykt er en sentral drivkraft innen konspirasjonstenkning, og peker ut to typer frykt som går igjen hos demonstrantene som er kritisk til vaksine og nedstengning.

- Det ene er frykten for at tiltakene som skal begrense smitte, vil endre samfunnet vårt varig i autoritær retning, eventuelt at nettopp dette er planen, skriver han.

Færseth fortsetter:

- Det andre er frykten for at vaksinene som skal bekjempe pandemien, kan vise seg langt farligere enn sykdommen. Kanskje til og med forandre selve arvestoffet vårt.

Han legger til at de sammen tegner bildet av en dystopisk fremtid, der ingen kan reservere seg mot vaksiner, mens en totalitær og globalelite tar kontroll over verdens ressurser.

Les også: Høyre foreslår massetesting av lærere og ansatte i barnehager i Oslo

Kraftige sammenstøt i Tyskland

Ifølge politiet hadde rundt 10.000 mennesker møtt opp til demonstrasjonen lørdag. Protesten var ikke godkjent på forhånd, og demonstrantene ignorerte politiets anvisninger, blant annet om å bruke munnbind. Noen av dem angrep journalister som dekket marsjen.

Politiet brukte pepperspray, vannkanoner og batonger mot demonstranter som prøvde å bryte politiets sperrelinje, og et ukjent antall demonstranter ble arrestert.

Demonstrantene var i hovedsak tilhengere av den såkalte Querdenken-bevegelsen, som består av koronafornektere, høyreekstreme aktivister og vaksinemotstandere.

Noen av dem mener at viruset ikke finnes, mens andre mener at tiltakene mot pandemien er et angrep på friheten deres.

Det kom også til sammenstøt mellom politi og motdemonstranter som møtte opp for å vise avstand til Querdenken.

Koronamotstanderne hadde oppfordret til demonstasjoner over hele Tyskland lørdag, men bortsett fra i Kassel var det lite virksomhet..