- Vi har ikke brukt noe ressurser på å markedsføre billettene. De selger seg selv, sier pressesjef John Eckhoff i SAS.
På nettsidene til SAS har det blitt lagt ut billetter til Norge fra Las Palmas, Malaga og Alicante i Spania, samt fra Aten. Billettene koster mellom fem og åtte tusen kroner, men de er nærmest utsolgt. 2. og 3. mai. skal mange nordmenn endelig hjem fra en ganske annen korona-tilværelse enn den vi har opplevd i Norge.
En av dem er Øyvind Robert Rafto (62). I sju uker har han vært innesperret i sin leilighet i Marbella i Spania. Da koronapandemien startet, var han i Oslo. Han tenkte at det var bedre å vente ut pandemien under solen i Spania, fremfor å være hjemme i Norge. Der tok han feil.
- Det var en grov feilvurdering, og jeg tror det er mange som meg både i Spania, Italia og Frankrike. Jeg trodde det skulle bli en fin og solfylt forlenget sommerferie, men det har blitt et fengsel, sier han.
Mer om hans liv i fangenskap lenger nede i saken, men først:
Tusenvis har reist hjem
Det er ukjent hvor mange nordmenn i utlandet som nå vil hjem til Norge. De som ønsker å reise hjem, kan registrere seg på reiseregistrering.no. Pressetalsperson Ingrid Kvammen Ekker i Utenriksdepartementet sier at UD ikke ønsker å oppgi hvor mange borgere som har registrert seg.
- Det lett kan gi feil inntrykk av hvor mange norske borgere som befinner seg i utlandet, og av hvor mange som ønsker bistand til å komme hjem til Norge.
Ekker sier at registreringene på reiseregistrering.no er med å bestemme hvilke flygninger som skal tillates, og bestilles fra flyselskapene.
Er du koronafast i utlandet og ønsker å komme hjem til Norge? Vi ønsker kontakt med deg. Send melding her.
- Så langt har samarbeid mellom Utenriksdepartementet, Samferdselsdepartementet og flyselskapene ført til at over 2500 norske borgere har kunnet komme hjem fra Spania, Italia, Tyrkia, Pakistan, Brasil, Marokko, Kypros, Nigeria, Ghana og Storbritannia. I tillegg har flere hundre norske borgere fått plass på flyvninger i samarbeid med nordiske land og med EU.
UD henviser til denne og denne siden for mer informasjon om hjelp til nordmenn som vil hjem fra utlandet.
Les også: Andreas (27) tjener penger på å gå turer. Dette er stedene han mener du bør reise til i år (+)
SAS opprettholder i dag bare noen få ruter i Skandinavia og Norge. Alle de internasjonale flygningene må godkjennes av norske myndigheter. Eckhoff sier at flygningene fra Spania og Aten 2. og 3. mai nærmest er fylt opp.
En av dem, er altså Øyvind Rafto:
- Blir sett på som kriminell
Rafto har levd isolert i sin leilighet i Marbella i sju uker, med bare noen få lufteturer utenfor døren.
Hver kveld viser tv-skjermen bilder av tomme europeiske byer. Karantenen blir håndhevet strengt i Spania. Rafto forteller om turer til butikken én gang i uken der folk skuler og ser på ham som kriminell. Om kveldene sniker han seg ut og går en fast runde på åtte minutter i nabolaget. Han går den ti ganger hver kveld. Den går forbi søppelkassen, slik at han har en unnskyldning om noen spør.
- To ganger har jeg blitt stoppet av politiet og spurt hva jeg gjør. Da har jeg sagt at jeg er ute med søppelet, sier han.
- Du blir sett på som kriminell, selv om du ikke har gjort noe galt. Politiet håndhever karantenen strengt. Her om dagen stoppet politiet en som gikk rundt med barnevogn. Det er den samme følelsen som jeg fikk i gamle Øst-Tyskland. De skyter spurv med kanoner, sier Rafto.
Dyster stemning
Hver morgen klokken 08 går folk ut på verandaen og klapper for helsearbeiderne. I det siste har de også gått ut klokken 07 og slått på kasseroller i protest mot det knallharde regimet.
Les også: Reiselivet etterlyser klarere retningslinjer for norgesferien
I tillegg til uker i isolasjon, forteller Rafto om en annen desperasjon som legger seg over befolkningen. I mai vil restauranter og andre tilbud begynne å åpne igjen, men folk er redde for at kundene forblir borte. I Marbella er de avhengig av turister, og de er borte.
- Det er en blanding av brakkesyke og bekymring for fremtiden. Som å sitte i fengsel og lure på hva du skal gjøre når du slipper ut. Det er ikke akkurat god stemning her nede, sier han.
Les også: Nettavisens oversikt avslører: Disse fem elbilene knuser konkurrentene (+)
2. mai skal ha endelig hjem til Norge. Selv om han må 14 dager i karantene, blir det noe helt annet enn fengselstilværelsen i Spania.
- Jeg gleder meg til å kunne gå ut og bare se mennesker. Denne psykiske slitasjen ved å være alene i flere uke, er det nok flere som føler på. Jeg føler meg som en løve i bur, Jeg er vant til å være ute, se mennesker og trene, sier Rafto.
Peder Wilhelmsen, som venter ut oppholder seg i den spanske byen Torrox 45 kilometer øst for Malaga, sier til Nettavisen at det ikke er så ille der.
- Her er det ikke som å sitte i fengsel. Vi kan gå i butikken, på apoteket, fylle drivstoff på bilen og kjøpe bløtekake hos bakeren, sier han. I byen har det ifølge ham ikke vært noen omkomne som følge av koronasmitte. - Innbyggerne har tatt ansvar, sier han.