Gå til sidens hovedinnhold

Koronakonsekvens: «Alle» vil ha valp

Med hjemmekontor, mer tid til å gå tur og være med familie eller mye tid alene kan det se ut til at flere har fått den siste dytten de trengte for å kjøpe hund.

– Folk sitter på hjemmekontor, kanskje til utpå høsten. Det har nok vært mange familieråd den siste tiden. For noen er det noe de har kommet på nå nylig, andre har tenkt på å skaffe seg hund lenge. Nå kan folk være hjemme under valpetiden, sier Torill Groth ved Kennel Trinento til Adresseavisen. Hun driver med oppdrett av schæfer og whippet og har merket stor pågang. De fikk blant annet mer enn 20 henvendelser på to whippetvalper og måtte si nei til ti som ønsket seg schæfervalp.

Les også: Nederlandsk hund smittet med koronavirus

Markant økning

På finn.no ble det i mars gjort 29.905 søk etter «hund», mens det i april ble det gjort 43.073 søk. Tilsvarende tall for i fjor var 29.082 for mars og 24.528 i april, så det er en markant økning først i april. Ifølge kommunikasjonsrådgiver Adéle Cappelen Blystad i Finn fortsetter etterspørselen etter hund i mai.

– Vi har absolutt merket en økning i antall forespørsel etter valp, sier Kristin Hoff, som driver Kennel Courtborne på Tanem. De har den siste tiden levert to valper i Oslo, tre i Bergen, en til Sverige og en til Sande i Vestfold.

Frykter mange omplasseringer

Flere advarer mot å skaffe seg en søt valp fra Finn uten å tenke gjennom ansvaret og frykter nå mange omplasseringer etter hvert.

I fjor fikk totalt 6.069 familiedyr direkte hjelp fra Dyrebeskyttelsen. Blant annet tok organisasjonen hånd om 139 hunder og 285 kaniner. 89 av hundene ble omplassert.

På sosiale medier går diskusjonen om det økende valpebehovet.

«Jeg er skeptisk når så mange flere skaffer seg valp pga. korona . Det kan fort bli vanskelig for en valp når alle forsvinner ut av huset igjen», skriver én kvinne på Twitter.

«Kanskje mange har lagt om livet sitt?»

Da Nettavisen postet saken på Facebook, skjøt diskusjonen fart i kommentarfeltet:

- Husk at du skal ha mye tid til disse firbente i 12-15 år ... de vil ikke være ensomme! skriver Petter.

- Kanskje mange har lagt om livet sitt og jobber mer hjemmefra nå hvor de har sett at det godt kan la seg gjøre. Det gjør jeg - og har også fått hvalp (selv om det nok var mest fordi den gamle døde), skriver Trine.

- Tror det kommer til å bli bra. Nå har de som aldri har hatt mulighet å få tiden sammen med en valp mulighet, og det gjør det lettere å ha hund, skriver Richard, også han på Nettavisens Facebook-side.

- Ja, så må de huske på at de skal ha denne valpen i mange år framover. Vår «valp» er 9 år nå, og den skal ha stell hver eneste dag, den skal ha pass hvis vi skal bort, den skal ha vaksiner, kloklipp, tannrens, pelsstell, turer, skriver Karin.

Les også

Disse skal delta i «Farmen kjendis» 2021

Kommentarer til denne saken