*Nettavisen* Nyheter.

Koronapandemien: Over 5000 dødsfall i Russland

LEMPER PÅ TILTAKENE: Russland har nå begynt å lempe på smittebegrensningstiltakene, etter ni uker med nedstengninger. Bildet viser president Vladimir Putin mandag.

LEMPER PÅ TILTAKENE: Russland har nå begynt å lempe på smittebegrensningstiltakene, etter ni uker med nedstengninger. Tirsdag lanserte president Vladimir Putin (bildet) og Russlands statsminister Mikhail Misjustin en krisepakke for å få økonomien på fote igjen etter koronavåren. Foto: Alexei Nikolsky (AP)

Det siste døgnet har 182 personer dødd av korona i Russland. Totalt har 5037 nå mistet livet.

02.06.20 22:19

Samtidig har det blitt registrert nesten 8900 nye smittetilfeller. Rundt 424.000 mennesker har så langt blitt bekreftet smittet i Russland, det tredje høyeste antallet etter USA og Brasil.

Smittetallet i USA og Brasil nådde tirsdag henholdsvis 1.870.238 og 539.045 bekreftede tilfeller. Det siste døgnet har det kommet til 10.915 nye smittetilfeller i USA og 9640 i Brasil.

Nyhetsstudio: Alt om koronapandemien og konsekvensene

I Russland er antallet nye smittede per dag lavere enn i midten av mai, da det ble rapportert rundt 11.000 nye tilfeller i døgnet.

Kritikere har advart om at de reelle smitte- og dødstallene er høyere enn de offisielle. De er bekymret for at en gjenåpning kan føre til at virusspredningen igjen tiltar.

Lanserte russisk krisepakke

Russland har nå begynt å lempe på smittebegrensningstiltakene, etter ni uker med nedstengninger.

Tirsdag møtte Russlands president Vladimir Putin statsminister Mikhail Misjustin for å diskutere hvordan landet skal begynne gjenåpningsprosessen.

Russiske myndigheter vil iverksette krisetiltak for nesten 700 milliarder kroner for å redde økonomien i kjølvannet av koronapandemien.

Se interaktivt diagram på Our World in Data, en vitenskapelig nettpublikasjon basert på University of Oxford. Diagrammet under viser daglig bekreftede covid-19-dødsfall per 1 million innbyggere i henholdsvis Mexico og Russland.

Klikk på bildet for å forstørre. BRATT DØDSKURVE: Denne oversikten hentet fra Our World in Data viser utviklingen i nye bekreftede koronadødsfall i Mexico og Russland, to av landene som tirsdag kan rapportere om flest nye dødsfall.

BRATT DØDSKURVE: Denne oversikten hentet fra Our World in Data viser utviklingen i nye bekreftede koronadødsfall per 1 million innbyggere i Mexico og Russland, to av landene som tirsdag kan rapportere om flest nye dødsfall. Foto: Faksimile (Our World in Data)

Krisepakken består av over 500 tiltak som skal få fart i arbeidsmarkedet, sikre folk inntekter og bidra til økonomisk vekst etter nedstengningen, opplyser statsministeren.

Pengene skal bevilges i en periode på to år. Nyheten ble kunngjort i en TV-sending fra møtet.

Den russiske regjeringen anslår at økonomien vil krympe med 9,5 prosent i årets andre kvartal sammenlignet med samme kvartal for ett år siden. For hele året er det ventet en økonomisk tilbakegang på opptil 6 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Foto: (Nettavisen)

Latin-Amerika gjenåpner

I Latin-Amerika - koronapandemiens nye episenter - har flere land begynt gjenåpne økonomien og samfunnet.

Brasil, Mexico og Colombia er blant landene som tok nye steg mot å gjenåpne landet denne uken. Fra lørdag til søndag økte antallet smittetilfeller med 16.409 tilfeller i Brasil, 3152 i Mexico og 1147 i Colombia.

Tallene på nettstedet Worldometers tirsdag ettermiddag viser totalt 529.405 smittetilfeller og 30.046 døde i Brasil, 93.435 smittetilfeller og 10.167 døde i Mexico og 30.493 smittetilfeller og 969 døde i Colombia.

Mexico regnes fortsatt å være i en kritisk fase i spredningen av viruset, mens Brasil og Colombia trolig ennå ikke har nådd toppen.

Begynner normalisering

Turistnæringen i regionen Quintana Roo i Mexico startet mandag å forberede seg på å ta imot turister fra 8. juni etter to måneder med en omfattende nedstenging.

– Det er en veldig spesiell dag å starte prosessen med normaliseringen av Mexicos offentlige liv, sa Mexicos president Andres Manuel Lopez Obrador under et besøk utenfor Cancún.

Gjenåpningen gjelder også bilproduksjon, gruvedrift og byggebransjen.

Andre sektorer gjenåpner fra neste uke avhengig av smittesituasjonen i ulike regioner.

Trafikklys

Forrige uke lanserte den mexicanske regjeringen en «trafikklysplan» for gjenåpning av landet og økonomien. I røde soner kan bare nødvendige næringer starte opp igjen. Det gjelder blant annet hovedstaden Mexico City fram til tidligst 15. juni.

I grønne soner kan derimot både skoler og offentlige steder åpne igjen med regler for sosial distansering og god hygiene.

Så langt har Mexico rundt 10.000 koronarelaterte dødsfall og mer enn 90.000 bekreftede smittetilfeller.

Bogota nedstengt

I Colombia har president Ivan Duque utvidet restriksjoner til slutten av juni og ber folk om å holde seg hjemme. Men han har samtidig tillatt gjenåpning av flere sektorer fra mandag, inkludert kjøpesentre, frisører, museer og biblioteker.

Det gjelder derimot ikke for hovedstaden Bogota, der deler av byen med stor smittespredning er blitt satt under enda strengere restriksjoner. Så langt har hovedstaden alene mer enn 10.000 bekreftede smittetilfeller.

Med gjenåpningen følger sikkerhetstiltak, som begrenset antall folk i butikker, febersjekk og bruk av munnbind.

Klikk på bildet for å forstørre. BRASIL: En pasient med mistenkt covid-19-smitte på et feltsykehus i Manacapuru i Amazonas blir klargjort før røntgenfotografering.

BRASIL: En pasient med mistenkt covid-19-smitte på et feltsykehus i Manacapuru i Amazonas blir klargjort før røntgenfotografering. Foto: Felipe Dana (AP)

São Paulo gjenåpner

Brasil har mer enn 500.000 bekreftede smittetilfeller og er dermed landet i verden med flest tilfeller etter USA. Men to delstater har gjenåpnet.

São Paulo og Ceara har delvis gjenåpnet med grønt lys til blant annet skjønnhetssalonger, restauranter og byggebransjen. Det gjelder derimot ikke i millionbyen São Paulo, der den økonomiske aktiviteten fortsatt er så godt som stillestående.

Delstaten Rio de Janeiro diskuterer også hvordan de gradvis kan gjenåpne.

President Jair Bolsonaro har kritisert delstatene som har innført strenge restriksjoner og har selv ved flere anledninger undergravd smittevernsråd fra egne helsemyndigheter.

(©NTB)

Infografikk: Global status covid-19.

Klikk på bildet for å forstørre. TIRSDAG 2. JUNI: Global status for covid-19-pandemien med tall hentet fra nettstedet Worldometers.

TIRSDAG 2. JUNI: Global status for covid-19-pandemien med tall hentet fra nettstedet Worldometers. Foto: (Nettavisen)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag