NEW YORK (Nettavisen): Stephanie Grisham var i flere år både PR-rådgiver i Det hvite hus, og stabssjefen til førstedame Melania Trump.

I en bok hun har skrevet som kommer ut denne uken, beskriver hun Det hvite hus som «en klovnebil i brann som kjører i full fart inn i et varehus fylt med fyrverkeri».

Les også: Trump: - Jeg kommer til å knuse ham slik jeg knuser alle andre

- Et galehus

- Det var som å leve i et hus som konstant sto i fyr og flamme, eller et galehus hvor man ikke kunne se forskjell på pasientene og de som skulle passe på dem, eller en berg- og dalbane som aldri stoppet, skriver Grisham om årene hun hadde med Donald og Melania Trump i Det hvite hus.

Les også: - Dette er mareritt-scenariet om Trump skulle bli president igjen i 2025

I boken tar Grisham spesifikt for seg talen som president Donald Trump holdt 11. mars 2020, etter at koronaviruset var i ferd med å dukke opp i USA i ekspressfart, skriver Rolling Stone.

I talen, der Trump skulle betrygge nasjonen og fortelle at ting var under kontroll, sa han blant annet følgende;

- For å unngå at flere tilfeller kommer til landet, vil vi innføre et innreiseforbud i 30 dager fra Europa til USA.

Les også: Melania skal ha fått nok: - Det er over, og det er det

- Førte til panikk og kaos

Talen til Trump førte med en gang til panikk rundt om i verden, og amerikanere som befant seg i Europa kastet seg på flyene til USA, i frykt for å bli stengt ute fra sitt hjemland.

Rolling Stone gjør et poeng av at dette rushet med folk som kom fra Europa var det som senere skulle føre til en kraftig oppsving i antall smittede i USA.

De viser blant annet til epidemiologer som har slått fast av utbruddet i USA stort sett ble drevet av smitte som kom fra Europa, og ikke fra Kina.

Les også: Skikkelig opptur: Nå slår koronasmittens «mystiske syklus» til

- Ivanka Trump var arkitekten bak talen

I boken til Grisham heter det at det var Donald Trumps datter, Ivanka Trump, som var arkitekten bak det de kaller den «katastrofale talen».

Les også: Hun har fortalt om nakenbildene til Donald Trump - nå vil hun fortelle etterforskerne absolutt alt

Hun skriver i boken at talen til president Donald Trump «var det totale kaos fra begynnelse til slutt fordi Ivanka og hennes mannskap ønsket at faren hennes skulle komme på TV».

Les også: Avslører: - Derfor havnet Donald Trump på sykehus

«Min far vil ditt og datt rutiner»

I boken skriver Grisham at det hele startet ved at de på morgenen den 11. mars holdt et møte i Coronavirus Task Force hvor både CDC-direktør Robert Redfield, koordinator for Trumps koronainnsatsgruppe Deborah Birx, smitteverntopp Anthony Fauci, visepresident Mike Pence og finansminister Steven Mnuchin var til stede. Der kranglet de blant annet om hvorvidt man skulle stenge grensen til Europa.

Les også: - Slik reagerte Melania Trump på sexskandalen

- Etter å ha gått rundt og rundt i en sirkel i en times tid, ba presidenten alle til slutt om å gå til Cabinet Room og «finne ut hva vi skulle gjøre».

- Her gjennomførte Ivanka også hele hennes «min far vil ditt ,og min far vil datt rutiner», noe som gjorde det helt umulig for andre medlemmer av staben å komme med motargumenter, skriver Grisham i boken.

«Galetoget»

- På et eller annet tidspunkt så tror jeg Birx bestemte seg for at hun hadde sittet på med dette «galetoget» lenge nok, og unnskyldte seg og gikk tilbake til jobb. Jeg benyttet samtidig anledningen til å gjere det samme, skriver Grisham.

- Deretter instruerte jeg en av mine nestkommanderende til å ringe alle TV-selskapene og bestille sendetid for kvelden - noe ingen andre hadde tenkt på.

- Katie Miller, assistenten til visepresidenten, var gift med taleskribenten Stephen Miller. Hun gikk inn på Stephens kontor og satt der mens Jared Kushner febrilsk dikterte ned talen til Stephen, som skrev noe ut. Kathie prøvde så godt hun kunne å holde oss orientert, og sendte meg oppdateringer når hun fikk vite på noe, skriver Grisham i boken.

- Grisham har et motiv

Både Donald Trump og Melania Trump har slått hardt tilbake mot boken og i en uttalelse skriver Melania følgende om sin tidligere stabssjef.

- Gjennom mistillit og forræderi prøver hun å bli relevant og tilegne seg penger på frøken Trumps bekostning, skriver Melania Trump i uttalelsen.

I Rolling Stone gjøres også et poeng av at Grisham selv har et klart motiv ved å prøve distansere seg fra PR-tabben og Trumps avgjørelse i en periode hvor hun selv var kommunikasjonsdirektør i Det hvite hus.

Les også: Kommer med avslørende Melania-bombe: - Dette kommer fra en som har sett og hørt alt

I boken skriver Grisham blant annet dette:

- En av de tingene jeg personlig angrer mest på, er at jeg ikke hadde motet til å tale Jared, Ivanka og Hope (Hicks) imot om de potensielle farene ved å tale til folket uten å ha noen strategi for håndtering av koronaviruset på plass, og hvilken bjørnetjeneste dette kunne bli for nasjonen.

Les mer fra boken: Avslører: - Derfor havnet Donald Trump på sykehus

Over 700.000 døde i USA

Totalt er nå over 700.000 amerikanere døde av viruset. Samtidig har rundt 70 millioner amerikanere latt være av vaksinere seg.

New York Times skriver at minst 200.000 amerikanske liv så langt kunne ha blitt spart, om flere hadde vaksinert seg.

Les også: Skikkelig opptur: Nå slår koronasmittens «mystiske syklus» til