Sist uke ga regjeringen klarsignal for lokale lettelser med koronasertifikat, og Tromsø ivret med å komme i gang. Nå har Tromsø lagt ordningen på is, og det er mer uklart når og hvor i Norge ordningen kan bli innført.

Nettavisen spurte assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad hva som er status for lokale koronasertifikat-ordninger.

- Sist uke kunne man få inntrykk av at dette var like rundt hjørnet, men så har flere uttrykt at slike ordninger bør innføres nasjonalt. Hva er status nå?

- Det er det juridiske grunnlaget for kommunal bruk som har tatt mest tid å få på plass. Her skal det også gjøres politiske avklaringer av hvilket omfang ordningen bør ha. Når det gjelder nasjonal bruk finnes det bare lovhjemmel for å bruke koronasertifikat for å lempe på tiltak. Rent forebyggende bruk vil kreve et nytt hjemmelsgrunnlag.

- Utfordring å sette grensen

- Hva taler for og hva taler mot å åpne for at kommunene selv kan innføre lokale koronasertifikat-ordninger for å gi lettelser til de som er vaksinert?

- Det som taler mest for bruk av koronasertifikat er muligheten for å kunne holde aktiviteter i gang som elles ville måtte begrenses av smitteverntiltak. Utfordringen er å sette grensen ved hvilke type aktiviteter det er formålstjenlig å bruke koronasertifikat på.

Les også: Formannskapet i Tromsø utsetter innføring av koronapass

Snudde og utsatte vedtaket

Forrige uke åpnet regjeringen for at kommuner kan bruke koronasertifikatet for å hindre full nedstenging, og Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) var blant dem som håpet å få det på plass, allerede i løpet av uka. Ønsket var å gi større frihet på utesteder, konserter, idrettsarrangementer, kinoer og teater.

- Jeg mener dette er riktig fordi utelivsbransjen, konferanseselskapene og kulturlivet har lidd i 18 måneder. Mange har vært permittert. Med koronapasset kan alle gå tilbake til jobb, sa ordføreren til Nettavisen 16. november.

Les også: KrF-topp hardt ut mot Tromsøs koronapass-ordning: - Segregering

Men denne uka stemte flertallet i Tromsø kommunes formannskap for å utsette innføring av koronasertifikat av personvernhensyn.

«Kommunedirektøren har vurdert innføring av lokalt koronasertifikat, men på grunn av smittevernfaglige og sterke personvernhensyn kan dette ikke anbefales innført på nåværende tidspunkt», het det i innstillingen som formannskapet behandlet på et ekstraordinært møte tirsdag ettermiddag, skriver Nordlys.

Det var flertallet bestående av Ap, SV, Sp og MDG som stemte for å utsette innføringen ordningen.