Se gruppeklemmen koronaskeptikerne gjennomførte foran Stortinget:

OSLO (Nettavisen og Avisa Oslo): De rundt 300 koronaskeptikerne, mange av dem medlemmer av frihetsbevegelsen «Markeringer for frihet», brant både munnbind og gjennomførte gruppeklem foran Stortinget.

Gjennom hele demonstrasjonen sto også flere av de fremmøtte tett i tett og uten munnbind. Nesten alle demonstrantene deltok også i gruppeklemmen og ble oppfordret til å ta video og dele det i sosiale medier.

- Vi gjorde dette for å spre kjærlighet og ikke frykt. Vi føler det er mye frykt ute i samfunnet i dag og vi trenger å bevare det menneskelige, sier Ann Helen Gjermundsen til Nettavisen og Avisa Oslo.

Nesten 300 deltok i stor gruppeklem

Hun er arrangør og programleder for demonstrasjonen. Hun er i tillegg én av tre som har stiftet gruppen «Markering for frihet» som er mennesker fra flere ulike miljøer. Flere av dem er skeptiske til om koronaviruset i det hele tatt er reelt, noen hevder det bare ikke er så farlig og smittsomt som myndighetene mener.

Så godt som alle er kritisk til de offisielle smittevernstiltakene myndighetene ilegger befolkningen.

- En gruppeklem er jo ikke særlig smittevernsvennlig?

- Det er klart, men vi gjør jo et stunt, en symbolsk handing. Men jeg har troen på det vi gjør er bra, sier Gjermundsen som også er forberedt på å få kritikk.

- Ja, helt klart.

Les også: En av Norges fremste konspirasjonsteoretikere testet positivt for korona etter sin død – mange skal ha deltatt på hans siste arrangement på Hadeland

Helsedepartementet kommer ikke med en direkte kritikk av koronaskeptikerne, men oppforder dem til å teste seg for koronaviruset etter demonstrasjonen. Statssekretær Saliba Andreas Korkunc skriver følgende i en mail til Nettavisen og Avisa Oslo:

«Heldigvis er det stor oppslutning om tiltakene her i Norge. Jeg tror det handler om at vi er et land der vi har stor tillit til hverandre. Vi har sett demonstrasjoner i flere andre europeiske land, og har vært forberedt på at det kan bli motstand mot tiltak her i Norge også. Vi har levd med viruset og strenge tiltak lenge nå, og mange er slitne og leie.

Det er naturlig, og det er naturlig at folk stiller spørsmål ved tiltakene. Pandemien er dessverre ennå ikke slutt, og vi må holde ut en stund til. Men vi er der at regjeringen har lagt fram en gjenåpningsplan, og vi kan begynne å legge planer for tiden etter pandemien. Det er viktig at de som deltok i demonstrasjonen tester seg dersom de skulle få symptomer.»

Les også: Familien etter koronarelatert dødsfall: – Vi ønsker å bidra til å roe ned spekulasjoner

- Kan være feil i media

Gjermundsen, forteller til Nettavisen og Avisa Oslo at hun synes det er viktig å bli hørt.

- Vi står jo her fordi vi ønsker de svake i samfunnet skal bli hørt i debatten om det som pågår i samfunnet i dag. Det er viktig for oss med menneskerettigheter og at vi bevarer dem.

- Er det slik at du ikke tror på denne pandemien?

- Det vil jeg ikke svare på, egentlig. Jeg tenker ikke på den måten. Det jeg gjør er å stille kritiske spørsmål og lytte til folk som har gjort arbeid innen de ulike problemstillingene som ikke er belyst like mye i de vanlige mediene.

- Jeg står ikke her og påstår noe, men er åpen for at det kan være at de offisielle uttalelsene i tradisjonelle medier ikke stemmer.

Gjermundsen understreker at de har fått tillatelse til å demonstrerer og at politiet passer på at alt går riktig for seg selv om demonstrantene bryter smittevernsreglene med tanke på antall som kan samles, avstand og direkte fysisk kontakt med hverandre.

- Vi står jo her fordi vi har et standpunkt, for frihet. Vi er for eksempel i tvil på om det er fornuftig med maskebruk. Jeg snakker kun for meg selv, men mener det bør være frivillig.

Under demonstrasjonen ble det også arrangert en seanse der deltakerne skulle kastet masker på to små bål.

- Dette var en måte å symbolisere at vi bør ha en frihet til å ha en maske eller ikke. Noen mener det er skadelig, men jeg er ikke noen fagperson. Noen mener også det er uhygienisk. Grunnen til at jeg står her i dag er at det kan være at våre helsemyndigheter tar feil, sier Gjermundsen.

Les også: Ny korona-variant med rekordmange mutasjoner påvist hos flypassasjerer

Hvitløk, ingefær og frisk luft

Selv om hun arrangerte demonstrasjonen praktiserer hun delvis smittevernstiltak som myndighetene anbefaler.

- Normal influensahensyn tar jeg, jo. Som å vaske hendene, alminnelig avstand og hoster i albuen. Jeg tar vanlige hensyn og er ikke hysteriks. I begynnelsen vasket jeg hendene med sprit hele tiden, men jeg ble veldig tørr på hendene av det og jeg ble ikke noe mer frisk.

- Det siste året har jeg knapt vært syk. Min oppskrift er hvitløk, ingefær, vitamin D, frisk luft og bevege meg. Da holder jeg meg frisk og rask.

Gjermundsen kommer ikke til å vaksinere seg med det første, men utelukker ikke at hun kommer til å gjøre det.

- Slik det ser ut i dag, når jeg ser hvilke rapporter som ligger ute, kommer jeg ikke til å gjøre det. Jeg stoler ikke på at vaksinen er trygg.

- Det er jo flere ulike vaksiner.

- Det er det, men ut ifra det jeg har lest så langt vil jeg vente.

Forfatter, frilansjournalist og ekspert på konspirasjonsteorier, John Færseth forteller at dagens oppmøte er typisk for disse demonstrasjonene. Han kjenner igjen at flere av appellantene er fra et miljø som støtter flere ulike konspirasjonsteoretikere. Særlig reagerer han også på at to av appellantene kan knyttes til antisemittiske konspirasjoner.

- Hvorfor tror du dette miljøet er så engasjert i Covid-19 denne saken?

- For mange blir det en bekreftelse på det de allerede formidler: “Se nå stenger de ned samfunnet, nå innskrenker myndighetene friheten din ytterligere”. Også må jo også konspirasjonsteoretikere holde seg aktuelle. De kaster seg på nye ting som skjer i verden, og baserer seg på det.

- Akkurat som for alle andre, så baserer de jo det de ser i verden på verdensbildet de allerede har. Så når de opplever disse tiltakene som kjipe, så peker de dit de alltid peker for å vise hvem som har skylda: Og da mener de at myndighetene også har blitt endel av denne eliten.