Studien, som er omtalt i siste utgave av tidsskriftet Lancet Psychiatry og omtalt av Reuters , bygger på opplysninger om over 230.000 koronapasienter, de fleste av dem i USA.

En av tre, 34 prosent, som ble undersøkt for 14 sykdommer, viste seg å ha utviklet psykiske lidelser som angst eller depresjon, eller nevrologiske lidelser som demens innen 6 måneder.

Les også: Regjeringen innfører massetesting i skolene

17 prosent av de undersøkte slet med angst, mens 14 prosent hadde utviklet depresjon. 7 prosent fikk hjerneslag, mens 2 prosent fikk diagnosen demens, viser studien.

– Våre resultater indikerer at hjernesykdommer og psykiske lidelser er mer vanlig etter covid-19 enn etter influensa eller andre luftveisinfeksjoner, sier psykiater Max Taquet ved Oxford-universitetet, som har ledet undersøkelsen.

Les også: Solberg: Enmetersregelen vil sette begrensninger også i sommer

En tidligere studie av de samme forskerne viste at 20 prosent av koronasmittede som overlevde, tre måneder senere fikk påvist en psykisk lidelse.

Forskerne vet ikke hvilke biologiske eller psykologiske mekanismer som ligger bak, men oppfordrer nå til videre studier for å kunne forebygge og behandle, sier Taquet.

Les også: 100.000 registrerte smittetilfeller så langt - tror det reelle tallet er dobbelt så høyt

(©NTB)