Vi kjenner til en del av symptomene på koronasmitte.

Nå dukker det opp en rekke meldinger om et hittil lite omtalt symptom, som øyelege i Bergen, Kristen Realfsen, selv kjente på kroppen.

LES OGSÅ: Nekter å ta korona-trusselen på alvor: - Dette er en fantasi!

Kommer med klar oppfordring

Symptomene kan langt på vei forveksles med en vanlig influensa, men nå har flere forskere bitt seg merke i spesielt én ting som skiller seg ut:

- Jeg merket det selv ved at jeg plukket opp diverse frukter, og jeg kjente ikke en bestemt lukt av for eksempel appelsinen. Så merket jeg det på en kopp kaffe, som mer eller mindre smakte metall. Jeg trodde glasset mitt med hvitvin var dårlig, men det var den ikke, forteller Kristen Realfsen, lege i Bergen by, til Nettavisen.

Øyelegen har selv fått påvist koronaviruset og er for tiden selvisolert med milde symptomer. Han forteller at han i utgangspunktet følte seg litt uvel, før smaks og lukte-sansen ble svært påvirket.

- Jeg vet ikke akkurat hvordan det påvirker lukt og smak, men det har kanskje noe med nervesystemet å gjøre. Først merket jeg at jeg var litt uvel, jeg hadde litt vondt i hodet. Tap av smak og lukt kom et par dager senere, forteller legen.

LES OGSÅ: Kommer med klar oppfordring til alle som sliter med med lån: Slik kan du halvere kostnadene (+)

Oppfordringen fra legen, hvis du selv opplever disse symptomene, er klokkeklar:

- Merker du selv tap, eller fordreining av lukt og smak, så gjelder det å følge rådene fra myndighetene, understreker legen.

- Ønsker å øke bevisstheten

Nettavisen har tidligere omtalt Hendrik Streeck, professor ved institutt for virologi ved Bonn Universitetssykehus, som fortalte om at han og hans kolleger hadde gjort lignende funn.

– Nesten alle smittede vi intervjuet, og dette gjelder vel to tredjedeler, beskrev tap av lukt og smak som varte i flere dager. Det gikk så langt at en mor ikke kunne lukte bleien til barnet sitt, sier han til den tyske avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Streeck er sannsynligvis den viruseksperten som har hatt flest pasienter i Tyskland så langt. Han og hans team har intervjuet mer enn 100 smittede om deres symptomer.

– Andre kjente ikke lenger lukten av sjampoen, og maten sluttet å smake. Vi vet foreløpig ikke nøyaktig når disse symptomene vil vises, men vi tror de kan dukke opp sent under infeksjonen.

Nylig publiserte øre-nese-hals-leger i England en rapport med innsamlet data fra kolleger over hele verden, hvor de oppfordret samtlige som opplever tap, eller fordreining av lukt og smak, til å isolere seg totalt i syv dager.

- Vi ønsker virkelig å øke bevisstheten rundt dette. Dette er et tegn på at du er smittet, og alle som opplever disse symptomene burde isolere seg hjemme. Det kan bidra til å senke smitten og igjen redde liv, skrev professor Claire Hopkins.