*Nettavisen* Nyheter.

Koronasmittet: Slik pleier du deg selv hjemme

Koronasmittet hjemme vannfalske vannglass papirlommetørkle antibac

Her er noen av remediene som hjelper deg hjemme hvis du er korona-smittet (illustrasjonsfoto). Foto: Heidi Schei Lilleås

Her får du praktiske råd og tips om du er blitt syk.

17.03.20 10:39

Antall registrerte korona-smittede i Norge var søndag 1077, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

De aller fleste, cirka 80 prosent av dem som får luftveisinfeksjonen får kun milde symptomer og kan slappe godt av hjemme. Myndighetene har også nå sagt at dersom du opplever symptomer skal du ikke ringe lege med mindre du har mer alvorlige symptomer (se lenger ned i saken). Personer med milde symptomer skal dermed heller ikke testes, men holde seg hjemme - til minst ett døgn uten symptomer.

Nettavisen har derfor snakket med seksjonsleder i FHIs seksjon for resistens- og infeksjonsforebygging, Hanne-Merete Eriksen-Volle, for å få noen praktiske råd og tips for de som nå er hjemme og mistenker at de er koronasmittet.

Les også: Nå bør alle med symptomer på akutt luftveisinfeksjon holde seg hjemme

- Få i deg nok mat og drikke

- Hvordan skal man pleie seg selv hjemme om man er syk med covid-19?

- Det viktigste er å tenke ut fra hvilke symptomer man har. På generelt grunnlag, hvis man er syk, så skal man holde seg i ro og la kroppen få hvile, sier Eriksen-Volle - og legger til:

- Vær påpasselig med å få i deg litt mat og drikke. Ellers er det viktig å følge med på symptomer.

Les siste nytt om koronaviruset.

- Hvis du får disse symptomene, kontakt lege

Så er det en del symptomer du skal følge ekstra nøye med på:

- Hvis man er i ferd med å kjenne at man får lungebetennelse-symptomer, eller andre alvorlige symptomer som kortpustethet, høy feber og nedsatt allmenntilstand, så kontakt lege, sier seksjonslederen.

- Hvilke forholdsregler skal man ta når det gjelder karantenetiltak overfor andre husstandsmedlemmer?

- Det er viktig å følge med på våre hjemmesider (Folkehelseinstituttet.no). Der står det hvilke tiltak man skal følge om man er i karantene og hvilke tiltak som gjelder for familiemedlemmer. Dette vil kunne endre seg underveis, så det er viktig å sjekke dette jevnlig.

- Hva om symptomene blir verre? Når skal du oppsøke sykehus eller legevakt?

- Symptomer man skal være oppmerksomme på, er veldig høy feber, kort- og tungpustet og svekket allmenntilstand, gjentar hun.

Les også: Så lenge kan koronaviruset overleve i luft og på metall, plast og papp

Lokale variasjoner

- Er det slik at korona-smittede pasienter hjemme følges opp av leger via telefon, som gjør fortløpende vurderinger?

- Når man er smittet og er syk og diagnostisert med koronavirus, så skal man få god informasjon om hvilke numre man skal ringe hvis tilstanden forverres. Det varierer antagelig litt fra kommune til kommune hvor tett oppfølging man får, men alle skal i hvert fall ha en eller annen form for kontakt med helsevesen.

- Hvordan skal man komme til sykehus eller legevakt? Skal man unngå taxi, offentlig transport?

- Er du akutt syk og trenger for eksempel ambulanse, skal du ringe 113. Og da oppgir du at du er smittet med korona, at du er akutt dårlig og har alvorlige symptomer. Ellers gjelder vanlig praksis, som er å ringe fastlege eller legevakt.

Les også: Seksjonsoverlege: - Er du forkjølet og tror du har korona, så kan du nesten gå ut ifra at du har korona

- Ikke ta paracet uten videre

I forrige uke ble det innført rasjonering på paracet. Lommelegen maner til varsomhet med bruken:

- Du bør ikke gi febernedsettende medisin uten videre. Husk at feber hjelper til med å drepe bakterier og virus. Hvis feberen ikke er høy eller gir store plager, trenger du ikke å gi febernedsettende medisin, skriver de på sine hjemmesider.

Les også: Innfører rasjonering på Paracet

- Drikk mye: Alle som har feber, trenger å drikke mye for ikke å tørke ut. Det er særlig viktig å passe på at barn som har feber, drikker nok. Dersom den syke er plaget av feberen og føler seg dårlig, bør hun ha lite på seg og eventuelt ligge uten dyne. Reduser temperaturen i rommet, gjerne helt ned til 16-17 grader.

- Hva så med hostesaft?

Ifølge allmennlege Marte Kvittum Tangen har hostesaft som reseptfrie legemidler ingen effekt. Hun får støtte fra norsk legemiddelhåndbok som skriver at de fleste legemidler innen gruppen hostemiksturer har liten, eller ingen dokumentert terapeutisk effekt, skriver Lommelegen i sin artikkel.

Les også: Arild er smittet av korona. Nå vil han at folk skal vite hvor subtile symptomene er

Dette bør du ikke gjøre

WHO fraråder følgende tiltak mot koronaviruset fordi de ikke har effekt, og kan være skadelig.

  • Røyking
  • Bruk av flere munnbind
  • Å ta antibiotika

Andre forebyggende råd fra Helse Norge er:

  • Begrens håndhilsning, kyssing og klemming – dette kan redusere overføring av smitte.
  • Hold minst én meters avstand til både friske personer og de som hoster eller nyser, når det er mulig. Det inkluderer å begrense kontakt med andre, deltagelse i fritidsaktiviteter, restaurantbesøk osv. der det er mulig.
  • Unngå så langt det er mulig å ta deg i ansiktet – virus kan overføres fra hendene til munnen og slimhinnene i øyne og nese. Derfra kan viruset transporteres inn i kroppen.
  • Det anbefales ikke bruk av munnbind for friske personer utenfor helsetjenesten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.