*Nettavisen* Nyheter.

Koronatallene fra Sverige: Ser «forsiktig positiv» trend i intensivpleien

GÅR SVAKT NEDOVER: Diagrammet viser nye smittetilfeller som krever intensivbehandling per dag i Sverige.

GÅR SVAKT NEDOVER: Diagrammet viser nye smittetilfeller som krever intensivbehandling per dag i Sverige. Foto: (Svenska Intensivvårdsregistret)

Sverige melder om 31.523 smittetilfeller og 3831 koronarelaterte dødsfall så langt. 1886 pasienter har vært på intensiven.

20.05.20 15:00

Folkhälsomyndigheten rapporterer onsdag om 31.523 smittetilfeller, 1886 bekreftede på intensivplass så langt i epidemien og totalt 3831 døde.

Nyhetsstudio: Det siste om koronapandemien i Norge og verden

Det svenske helsevesenet er hardt presset, men ser nå en forsiktig positiv trend på én viktig indikator.

Statsepidemiolog Anders Tegnell sier utviklingen for inneliggende pasienter på intensivplasser er «forsiktig positiv», men understreker at det er for tidlig å senke skuldrene. Trykket på sykehusene er fortsatt høyt, og helsemyndighetene beskriver helsepersonell som er svært slitne etter krevende måneder.

- Intensivpasientene blir liggende lenge inne og er svært krevende. Det er kjempeviktig nå at vi ikke bryter denne kurven, sa Tegnell da svenske Folkhälsomyndigheten onsdag orienterte om de siste tallene for smittede, sykehusinnleggelser og døde etter koronautbruddet.

Se tall fra Svenka Intensivvårdsregistret over covid-19-utviklingen

Klikk på bildet for å forstørre. Statsepidemiolog Anders Tegnell.

KREVENDE: - Intensivpasientene blir liggende lenge inne og er svært krevende, sier statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: (NTB scanpix)

Tegnell tok videre opp situasjonen for de eldre i risikogruppen og særlig situasjonen i eldreomsorgen, der helsemyndighetene nå erkjenner at besøksforbudet byr på utfordringer.

- Isolasjonen som rammer eldre på institusjon er ikke bra, sa Tegnell og oppfordret kommunene og institusjonene til å legge til rette for at beboere kan møte sine pårørende på en trygg måte.

Klikk på bildet for å forstørre. GÅR SVAKT NEDOVER: Diagrammet viser nye smittetilfeller som krever intensivbehandling per dag i Sverige.

GÅR SVAKT NEDOVER: Diagrammet viser nye smittetilfeller som krever intensivbehandling per dag i Sverige. Gul farge viser tilfeller som er rapportert tidligere, blå farge er de som ble rapportert den aktuelle dagen. Foto: (Svenska Intensivvårdsregistret)

Folkhälsomyndigheten oppfordrer nå til sjenerøs prøvetaking hos eldre, også når det er diffuse symptomer. Virksomhetene som driver eldreomsorgen skal videre ha en tydelig og rask plan for å håndtere påviste smittetilfeller.

Like i forkant av pressekonferansen sa Sveriges statsminister Stefan Löfven på en annen pressekonferanse at det er langt fram til koronakrisen er over.

Johan Carlsson, generaldirektør for Folkhälsomyndigheten, sier det er en lang vei fram til det foreligger en vaksine og understreket at man per i dag ikke kan vite om vaksinen som kommer vil være effektiv, skriver Aftonbladet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.