TROMSØ (Nordlys): Tre besetningsmedlemmer på Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS Roald Amundsen har testet positivt for covid-19. Skipet ligger ved kai i Tromsø, og det er ingen gjester om bord, opplyste Hurtigruten i en pressemelding fredag klokka 13.30.

Det først meldt at det var to besetningsmedlemmer som var lagt inn på sykehus, men VG melder fredag ettermiddag at det skal være snakk om tre.

De tre besetningsmedlemmene ble isolert for flere dager siden på grunn av annen sykdom, uten symptomer på covid-19. Da skipet ankom Tromsø natt til fredag ble likevel begge rutinemessig testet, opplyser rederiet.

Nyhetsstudio: Siste nytt om koronapandemien

Tre fra besetningen innlagt på sykehus

De tre besetningsmedlemmene er nå innlagt på Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN).

Skipet er nå isolert, og alle de 160 besetningsmedlemmene om bord vil bli testet, opplyser Hurtigruten videre.

- Sikkerheten til våre gjester og ansatte er Hurtigrutens viktigste prioritet. Vi har god og løpende kontakt med Folkehelseinstituttet (FHI), Tromsø kommune, UNN og andre ressurser både lokalt og nasjonalt, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten.

Skipet skulle seilt til Svalbard fredag ettermiddag. Dette cruiset blir avlyst. Den neste reisen med skipet er ikke planlagt før i begynnelsen av september.

- Vi tar også kontakt med alle gjester som var om bord på skipets siste seilinger for å gi dem informasjon og videreformidle myndighetenes råd, sier Ege videre.

Skipet forlot Tromsø 17. juli i år, men er nå returnert og ligger til kai i Tromsø, melder Nordlys.

Kommunen har satt krisestab

- Vi har satt krisestab fra kokken 12 etter utbrudd på Roald Amundsen. Vi stiller alle våre ressurser overfor hurtigruten til rådighet med testing, smittesporing også videre. Vi er også i kontakt med Hurtigruten om videre tiltak. Det viser at det er skjørt. Og vi må holde avstand, vaske hender og hoste i armkroken, sier ordfører Gunnar Wilhelmsen til Nordlys.

Folkehelseinstituttets pressevakt bekrefter at de er involvert i saken.

– Ja, vi er delvis involvert i det, sier pressevakt ved FHI til Nordlys.

Ble sendt med taxi

I transporten til sykehuset har Tromsø Taxi bistått med to biler til pandemitransport. Det bekrefter daglig leder Steinar Nilsen til Nordlys.

– Vi har vært involvert i pandemitransport, og fulgt vanlig prosedyre i så måte. Der har vi bistått med flere biler og hatt en pandemitransport til UNN. Passasjerene har vært heldekt i begge turer, og vi har fulgt alle prosedyrer i samråd med kommunen.

Allikevel har Nilsen vært nødt til å ta grep etter transporten.

– Vi har valgt å ta en sjåfør ut i karantene, sier Nilsen og henviser til kommunen for videre kommentarer.