Gå til sidens hovedinnhold

Koronaviruset: Her går de for en «eliminering»

Dette landet knuser koronastatistikken.

NEW YORK (Nettavisen): New Zealand er landet som nå knuser koronastatistikken, sammenlignet med de fleste andre land i verden. Her går de for eliminering av viruset, ikke begrensning.

New Zealand har 1160 smittede, en død person og 241 friskmeldte, ifølge de siste tallene fra John Hopkins University. På New Zealand bor det rundt 4,8 millioner mennesker.

Alltid oppdatert: Her er siste nytt om korona-krisen

På New Zealand fikk de 54 nye tilfeller på tirsdag, samtidig som 65 personer ble friskmeldt. I tillegg har landet bare en person som er død så langt, en eldre kvinne som hadde underliggende helseproblemer.

Les også

Hva smaker krokodillene? Nå avsløres smakene etter enorm pågang

Svært streng lockdown

New Zealand er også kjent for å ha innført en svært streng lockdown. På New Zealand ble grensene stengt 19. mars, og en liten uke senere ble hele landet satt på en fullstendig lockdown. Ifølge Washington Post tok det bare ti dager før man så tegn på at dette gikk mot en eliminering av viruset og ikke bare en begrensning.

- Tegnene vi ser er lovende, sier helsedirektør Ashley Bloomfield til avisen.

Men selv om tallene nå er lovende to uker inn i lockdown, er statsminister Jacinda Ardern fast bestemt å på gjennomføre fire uker med lockdown før hun slipper opp.

New Zealand, som hvert år får fire millioner turister inn i landet bestemte seg for å stenge grensene for utlendinger totalt fra 19. mars i år. To dager senere gikk statsministeren ut på TV og forklarte befolkningen om de strengere reglene som ville bli innført.

Frykten var at de skulle få oppleve det samme som man hadde sett i Italia og Spania.

«Oppfør deg som om du har covid-19»

Mandag 23. mars ga hun innbyggerne i landet 48 timer på å forberede seg på en svært streng lockdown.

- På det tidspunktet hadde vi 102 tilfeller. Men det hadde Italia også på et tidspunkt, sier statsminister Jacinda Ardern.

Les: Dette er regjeringens nye korona-tiltak: - Gjør syv endringer

Derfor, på onsdag 25. mars erklærte hun unntakstilstand etter at antallet koronasmittede i landet passerte 205 bekreftede tilfeller.

– Fra midnatt bunkrer vi oss inne for fire uker for å prøve å stanse viruset fra å spre seg, sa Ardern til parlamentet før lockdown ble innført.

Fra og med 25. mars har alle måttet holde seg hjemme med mindre de hadde viktige jobber innen helsesektoren eller lignende, eller om de måtte handle mat eller skulle trene.

Washington Post-journalisten som er på New Zealand forteller også at hun fikk en sms noen timer før midnatt den dagen, hvor det sto:

«Oppfør deg som om du har covid-19. Dette vil redde liv. La oss alle gjør vårt i kampen mot covid-19.»

En lockdown gjorde det forbudt å svømme på stranden eller ta seg en tur i skogen på jakt. Om man skal løpe eller gå en tur, må man ikke dra lengre enn en kilometer fra hjemmet. Her må man naturlig nok også holde god avstand i køene på butikken.

Helseminister: - Jeg har vært en idiot

Men ikke alle har greid å overholde reglene. En av dem som brøt reglene var helseminister David Clark tok med seg familien i bilen og kjørte cirka 2 mil for å gå en tur på stranden.

Ifølge NTB-AP er han nå fratatt visse ansvarsområder, og statsminister Jacinda Ardern sier at hun under normale omstendigheter ville gitt ham sparken. Men som følge av koronautbruddet har ikke landet råd til å risikere større forstyrrelser i helsevesenet.

Clark selv legger seg flat.

– Jeg har vært en idiot, og jeg forstår hvorfor folk er sinte på meg, sier han.

- Vil fjerne smitten helt

New Zealand nådde høyden i antall smittede 2. april, med 89 nye tilfeller. Deretter har det gått nedover. Ifølge avisen kan de fleste smittetilfellene kobles til internasjonal reise, noe som har gjort sporingen relativt enkel. Det vises også til at det har vært svært lite spredning av folk mellom lokalsamfunnene, så har det heller ikke hopet seg opp med pasienter på enkelte sykehus.

Michael Baker, professor i offentlig helse ved University of Otago sier nedgangen de nå ser er «en triumf av vitenskap og ledelse».

- Jacinda nærmet seg dette besluttsomt og utvetydig og møtte trusselen, sier Baker til avisen. Professoren ved University of Otago opplyser at han har vært en tilhenger av eliminering helt siden han så en rapport fra World Health Organization report fra Kina i februar i år.

Baker sier at mens andre land har hatt en strategi om å begrense smitten, har deres mål vært å fjerne smitten helt. Det at de er et lite land har gjort det enkelt med tanke på å stenge grensene. Det at mange bor i småbyer der alle kjenner alle, har også gjort det enklere å holde oversikten over folk.

- Vil ha et vanntett system ved grensene våre

Spørsmålet nå er hvordan New Zealand skal holde smitten borte etter at den er eliminert. Ifølge Baker vil det ikke være mulig å slippe folk fritt inn i landet igjen før viruset har sluttet å spre seg, og man har fått en vaksine. Men han ser likevel for seg at man ved en streng grensekontroll kan løse opp i restriksjonene og livet kan gå tilbake nesten som normalt.

Statsministeren har ifølge avisen også vurdert en påbudt lockdown for alle New Zealandere som returnerer til landet.

- Jeg vil ha et vanntett system ved grensene våre, sier statsminister Jacinda Ardern.

Kommentarer til denne saken