Med 22 grader i vannet (Sørenga i Oslo) og lufttemperaturer krypende opp mot 30 grader mange steder i landet, er det mange på strendene.
Seniorrådgiver Solveig Jore i Folkehelseinstituttets avdeling for smitte fra mat, vann og dyr, sier til Nettavisen at det trolig er svært lav risiko for å bli smittet av korona fra selve sjøvannet.
- Når det gjelder bading i ferskvann eller sjøvann så er kunnskapen om overlevelse av SARS-COV-2 liten (koronaviruset red.anm.), men man vet at andre koronavirus (SARS, MERS) overlever veldig dårlig i saltvann, sier hun og legger til.
Les også: Kan klor i basseng ta knekken på korona?
- En slik smittemåte, via badevann, er ikke en hittil kjent smittevei, og internasjonale eksperter uttaler at de anser dette til å utgjøre en svært lav risiko.
Det som derimot er en smitterisiko, er overfylte strender.
- Ved bading er det først og fremst avstand til andre badende mennesker som kan utgjøre en smitterisiko, med henhold til hosting, spytt og direkte eller indirekte kontakt, sier Jore.
- Når det gjelder avstandskrav på strender så gjelder det samme regler som ellers. Én meter til personer som ikke er nærkontakter, sier hun.
For noen badestrender, som Sørenga i Oslo, betyr det at vektere begrenser antall besøkende på badeplassen, slik at det ikke skal bli så overfylt som tidligere år.
Les også: Tolv steder målte over 30 grader - nå kryper varmen nordover
Badestrendene er altså ikke omfattet av lettelsene som ble innført fra 15. juni. Da ble det innført unntak fra én meter-regelen mellom personer under 20 år som deltar på sommerskole, skoleavslutninger, sommerleir, og andre skolelignende tilbud, samt mellom profesjonelle utøvere innen kultur og idrett ved gjennomføring av arrangementer.

- Har funnet livreddende medisin mot koronaviruset

Drømmevær: Slik sjekker du UV-strålingen

Kommentarer til denne saken