Korridorpasienter døde på Ahus

Foto: (Romerikes Blad (RB))

I en bekymringsmelding til ledelsen og tillitsvalgte ved Akershus universitetssykehus peker sykepleierne på at pasienter dør mens de ligger i korridorene.

11.01.13 07:59

Brevet fra sykepleierne ble sendt i slutten av oktober i fjor, men uten at de har fått noen tilbakemelding fra ledelsen ennå. I brevet peker sykepleierne på at de i lang tid har opplevd uforsvarlig drift ved medisinsk divisjon, og at det får konsekvenser for pasientsikkerheten og arbeidsforholdene, skriver VG fredag ifølge NTB.

Sykepleierne skriver at døende pasienter blir overlatt til seg selv, nyansatte får ikke god nok opplæring, pasienter får ikke tilstrekkelig hjelp, ansatte gjør feil med medikamenter og korridorpasienter må undersøkes uten tilstrekkelig skjerming.

I brevet forteller sykepleierne at de i løpet av tre uker i oktober i fjor opplevde at tre korridorpasienter fikk hjertestans. To av dem døde, til tross for gjenopplivingsforsøk.

Direktør Yngve Mikkelsen ved medisinsk divisjon viser til at totalkapasiteten ved sykehuset er begrenset.

– Til tider har vi en god del pasienter liggende på korridor, derfor er det ikke utenkelig at det vil skje dødsfall med naturlige død. Men det er viktig å understreke at det er sterkt beklagelig at det skjer, sier han.

I en periode i fjor hadde sykehuset mer enn 100 korridorpasienter. Nå krever sykehuset flere sengeplasser.

Får ansette flere leger
Bekymringsmeldingene om leger og sykepleiere som slutter, og altfor få legestillinger gjør at Akershus universitetssykehus får åtte nye legehjemler i «nødhjelp» fra Helse sør-øst.

Mange leger og sykepleiere har sluttet ved Ahus på grunn av situasjonen ved sykehuset. Torsdag signerte legene ved sykehuset et fellesbrev til helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Helse sør-øst om forholdene. Her peker de på lav bemanning, mangel på sengeplasser, og dessuten ytrer de bekymring for om tilbudet er forsvarlig..

Nå kommer den første hjelpen i form av åtte legehjemler, skriver Dagsavisen.

– Vi har en god dialog med ledelsen på Ahus. De har sagt at de opplever at det særlig kniper på legekapasiteten. Så uten å vente på en ny vurdering av kapasiteten har vi sagt til dem at de får åtte nye legehjemler nå. Det meldte vi til dem muntlig før jul, og vi har bekreftet det nå på nyåret, sier administrerende direktør Peder Olsen i Helse sør-øst.

Dersom forholdene ved det kriserammede sykehuset på Lørenskog ikke bedres, vil helseforetaket vurdere å endre sykehusets opptaksområde. i 2011 overtok gigantsykehuset et pasientgrunnlag på 160.000 pasienter, før bemanningen var på plass.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Ahus

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag