RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Korrupsjon skaper problemer i Russland

Sist oppdatert:
Eksporten fra Norge til Russland økte med over 50 prosent i fjor. Men norske bedrifter møter store utfordringer i forhold til korrupsjon
Russland er i ferd med å bli et viktig marked for norsk næringsliv. Selskap som Telenor, A-pressen og en rekke norske lakseprodusenter satser på det russiske markedet. Tall som SSB offentliggjorde i dag, viste at eksporten fra Norge til Russland økte med 56,9 prosent i fjor. Totalt eksporterte Norge for 5,2 milliarder kroner. Importen økte med bare 8,2 prosent, men var større enn eksporten: 8,3 milliarder.

Ifølge Innovasjon Norges kontor i Moskva, har en strøm av norske bedrifter latt seg lokke av det russiske markedet. Problemet er at Russland er et av verdens mest korrupte land. Det kan by på problemer for norske bedrifter som ønsker å satse på det hurtig voksende markedet.

Direktør Sven Molleklev i Det norske veritas sier til ukebrevet Mandag Morgen at ingen bedrifter bør nærme seg det russiske markedet uten en dypt forankret anti-korrupsjonspolicy. Det er mange fallgruver for bedrifter som er utålmodige etter å lykkes.

Det er en galopperende vekst i korrupsjonen, som ifølge den russiske tankesmien Indem utgjør rundt 316 milliarder amerikanske dollar. Og det er bare korrupsjonen blant russiske forretningsfolk.

- Det er en stor forskjell på offentlig sektor og den private sektor, som vi hovedsakelig jobber mot. Det er ingen tvil om at korrupsjonsproblemet er økende i markedene som styres av politikk og byråkrati, sier leder for Microsoft Russland, Birger Steen, til Mandag Morgen.

Selv om norske bedrifter sier de har nulltoleranse i forhold til korrupsjon, er det praktisk talt umulig å holde seg 100 prosent fri for bestikkelser. Grensen for hva som oppfattes som korrupsjon er også en annen i Russland enn i Norge. Til Mandag Morgen sier Jeppe Kromann i konsulentfirmaet Rambøll Managment, at det går en minimumsgrense for hvor moralsk en virksomhet kan være, hvis den vil konkurrere på det russiske markedet.

- For å gjøre forretninger i Russland er man noen ganger nødt til å agere etter de korrupte spillereglene som gjelder, sier Kromann, som jobber med anti-korrupsjon i konsulentfirmaet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere