*Nettavisen* Nyheter.

Korrupsjon svekker norsk bistand i Afghanistan

Oslo (NTB): Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) erkjenner at bistanden til Afghanistan ikke fungerer godt nok. Massiv korrupsjon og svak kontroll er hovedårsaken.

- Gjennomføringen av norsk bistand er en utfordring, og det er den afghanske regjeringens ansvar å bekjempe alle former for korrupsjon, sa Støre da han redegjorde for utviklingen og situasjonen i Afghanistan i Stortinget tirsdag.

NORAD har gransket norsk bistand til Afghanistan gjennom de siste ti årene. Evalueringsrapporten er ennå ikke offentliggjort, men utenriksministeren røpet deler av innholdet i sin redegjørelse. At det er vanskelig å spore resultater av bistanden, er blant forholdene rapporten kritiserer.

- Dette betyr ikke nødvendigvis at resultatene ikke finnes, men at det er store mangler ved de verktøy som måler resultater og at evalueringsmekanismer ikke har vært på plass, sa Støre.

Rapporten slår blant annet fast at et høyt bistandsvolum skaper større rom for korrupsjon og at sikkerhetssituasjonen gjør det vanskelig å følge bruken av midlene helt ned til prosjektnivå. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.