Gå til sidens hovedinnhold

Korrupsjonsjeger anklaget av Kinas myndigheter

Beijing (NTB-Reuters-AFP): Kina har innledet rettssaken mot korrupsjonsmotstanderen Xu Zhiyong som anklages for å ha forstyrret offentlig ro og orden.

Xu er en av flere aktivister fra en gruppe som krever større åpenhet i det kinesiske samfunnet. Gruppen kaller seg Den nye borgerbevegelsen.

Flere menneskerettighetsgrupper anklager kommunistpartiets leder og landets president, Xi Jinping, som høylytt har hevet fanen for bekjempelse av korrupsjon, for å stå bak rettssaken.

Den kommer samtidig med en ny rapport som hevder at familiemedlemmer av Kinas ledere har plassert betydelige formuer på kontoer i utlandet. Rapporten omhandler slektninger av partileder Xi Jinping og tidligere statsminister Wen Jiabao.

Den anklagede Xu Zhiyong ble arrestert i juli 2013 og har siden sittet varetektsfengslet. Han risikerer inntil fem års fengsel.

Det var streng sikkerhet rundt rettslokalet da saken åpnet onsdag. Politi forsøkte å hindre journalister og fotografer i å gjøre arbeidet sitt. En gruppe fra den britiske kringkastingen BBC ble dyttet vekk fra en sidegate av sivilkledde menn. (©NTB)

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem