RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Hans Olav Syversen i KrF (t.v.) sier han ikke har oppfattet at asylsøkere ser op det som noe problem at det finnes kristne symboler på midlertidige asylmottak. Han ber nå justisminister Anders Anundsen (t.h.) svare på om han stiller seg bak UDIs retningslinjer eller om praksisen bør endres.
Hans Olav Syversen i KrF (t.v.) sier han ikke har oppfattet at asylsøkere ser op det som noe problem at det finnes kristne symboler på midlertidige asylmottak. Han ber nå justisminister Anders Anundsen (t.h.) svare på om han stiller seg bak UDIs retningslinjer eller om praksisen bør endres. Foto: NTB scanpix

Kors-nekt fra UDI skaper bølger

Sist oppdatert:
Å fjerne kors og kristne symboler fra midlertidige asylmottak er et unødvendig svar på et krav ingen har fremmet, mener KrFs Hans Olav Syversen.

– Jeg synes nok at kravspesifikasjonen fra Utlendingsdirektoratet er av det overengstelige slaget. Jeg har ikke oppfattet at asylsøkerne ser på dette som noe problem, sier Syversen til NTB.

– Dersom noen skulle reagere på at det henger et kors på veggen, bør man realitetsorientere vedkommende og fortelle at mottaket til vanlig er leirsted som eies av en kristen organisasjon, påpeker KrF-profilen.

Kors-nekt

Syversen har sendt et skriftlig spørsmål til justisminister Anders Anundsen (Frp), der han ber statsråden svare på om han stiller seg bak UDIs retningslinjer eller om praksisen bør endres.

Erik Stephansen: - Står muslimene virkelig bak dette tullballet?

– Jeg kan ikke skjønne at det er et problem om det henger et kors på veggen, så lenge det gjøres klart at det er tros- og religionsfrihet i Norge, sier Syversen.

Bakgrunnen for saken er et oppslag i avisen Dagen. Av artikkelen, som er mye delt i sosiale medier, framgår det at kristne symboler som kors må fjernes fra lokaler som vurderes som asylmottak.

Dette gjelder blant annet Tømmerneset leirsted i Troms, som drives av Det Norske Misjonsselskap (NMS). Før 45 asylsøkere kan tas imot, må alle kors og Jesus-bilder bort.

– Dette står i retningslinjene fra UDI, og det er bestemt av NMS at vi skal følge dette pålegget, forteller daglig leder Rakel Elverum på Tømmerneset leirsted til Dagen.

Religiøse symboler

Misjonsselskapet valgte etter noe overveielse å si ja til UDIs retningslinjer.

– Det betyr mer for oss å vise kristen nestekjærlighet overfor mennesker i nød enn å holde fast på de kristne symbolene på leirstedene. Dette er også i tråd med hvordan vi driver vårt bistandsarbeid i utlandet, sier kommunikasjonssjef Sigurd Egeland til avisen.

Utlendingsdirektoratet er ikke opptatt av den enkelte organisasjon eller forenings verdimessige forankring, men krever derimot at selve overnattingstilbudet er religions- og verdimessig nøytralt, framholder presserådgiver Vibeke Schjem i UDI overfor Dagbladet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere