RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kort pause i august-heten

Sist oppdatert:
Både nedover i Europa og her hjemme ser det ut til at den «verste» august-varmen tar seg en pause i dag.

Klokken 08 i morges var det 20,5 grader på Lyngør utenfor Tvedestrand det varmeste jeg kan by, mens 20-tallet ellers var å se i Oslo - både på Blindern og oppe på Tryvasshøgda - og ellers i Halden og utenfor Kragerø og Arendal, nærmere bestemt på Jomfruland og Torungen.

Det varmeste i de europeiske hovedstedene i morges var 27 grader i Paris etter en avkjølende regnbyge, mens det var 23 grader og klarvær i Aten, Roma og Budapest og Bratislava meldte 22 grader og pent, Madrid 21 og klarvær, London og Oslo 20 og skyet, Brussel 19 og lettskyet, Praha 18 og klarvær, Berlin 17 og klarvær, Moskva 16 og skyet, Helsingfors og Warszawa 14 og skyet, mens den grønlandske og islandske hovedstaden nøyde seg med 11 grader.

Et høytrykksområde på mer enn 1020 hectoPascal dekker Sør-Skandinavia og De britiske øyer akurat nå og ligger nesten stille, mens et lavtrykk på ca 1000 hPa vest for Island også ligger nesten stille samtidig som det fylles opp. Den tilhørende kaldfronten med bygenedbør kom inn over Rogaland sent i natt.

Gårsdagens høyeste

Mens både Storbritannia og Tyskland satte nye varmerekorder i går, var vi her hjemme bare 2,1 grader fra å sette ny norgesrekord for august-varme. Med landets høyeste august-temperatur på 21 år klokket Nesbyen inn 33,0 grader i går, fulgt av Byglandsfjord med 30,1 og Tveitsund med 30 grader. Det var de eneste stedene som hadde opplevd tropevarme.

En rekke av Meteorologisk institutts værstasjoner hadde i går maksimumstemperaturer som bare lå en til tre grader fra de lokale august-rekordene. Selv helt oppunder høyfjellet var det uvanlig varmt, f.eks. på Geilo det det hadde vært 28.0 grader.

Andre hot spots

Jeg nevner med det samme andre «gode» målinger: Høland og det varmeste på Sørlandet, Nelaug, med 29,2 grader, Kongsberg 28,8, Fagernes og Stryn 28,6, Eik-Hove og Kjemsgrende ved Dombås begge 28,4, både Tynset og Blindern, Nedre Vats og Førde-Tefre alle 28,3 grader, både Lyngdal i Numedal og Rena i Østerdalen og Berkåk i Sør-Trøndelag 28,2, mens Geilo og Dønski akkurat traff 28,0-graderstreken.

En ny høysommerdag hittil i denne svært så varme august-måneden forekom helt sør i landet, til Oksøy Fyr utenfor Kritstiansand, der maksimumstemperaturen var 25,2 grader, som også i landets sørligste by, Mandal.

Da er både Østlandet, Sørlandet og Vestlandet nevnt med sine varmeste steder. Midt-Norge hadde det varmest på Vinjeøra i Hemne med 27,6 grader, og i Nord-Norge var det Saltdal i Nordland som toppet med 25,8 grader. Lengst i nord og nordøst var det ikke mye sommervarme å snakke om, der Kirkenes bare nådde 10,9 og Vardø 11 grader.

Nesten frost

Sihcajávri på Finnmarksvidda ble landets kaldeste sted i natt med en minimumstemperatur på 0,3 grader, fulgt av Skibotn med 1,7, Kautokeino 2,3, Suolovuopmi 3,5 og Nordreisa 4,0 grader.

På denne tiden av august kan det bli ganske kaldt inne på Vidda. Norgesrekorden jeg har funnet på den 11. august er minus 5,0 grader fra Cuovddatmohkki. Året var 1994.

Ingen av Meteorologisk institutts værstasjoner kunne notere seg for ytterligere en tropenatt i løpet av natten til i dag. Nærmest var Lyngør og Torungen på Sørlandskysten med 19,5 grader i minimum og Færder og Utsira krøp begge steder ned til 19,3 grader.

Kaldfronten nådd land

Kaldfronten ute over Nordsjøen og den sørlige delen av Norskehavet i går nådde land sent i natt. Dette, sammen med lokale byger i natt, bidro til at nattens nedbør ble identisk med nedbøren siste døgn lik 3,6 mm på Rena i Østerdalen (inklusive tordenvær), 2,9 mm på Finse, Vinjeøra 2,5 mm, mens både Mjølfjell UH og Modalen i Nordland og Ørlandet i Sør-Trøndelag alle fik 2,2 mm.

Bilder fra Meteorologisk institutts værradarer i Asker og Hægebostad viser lokalt kraftig nedbør i Rogaland i morgentimene, og bygeværet trekker nordøstover.

Foran en variert mandag hilser

Bernt Lie

berntlie@spray.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere