RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kort-smell til 460 millioner

Sist oppdatert:
FIFA betalte dyrt da de valgte VISA fremfor MasterCard.

Kredittkortkjempene signerte begge eksklusive sponsoravtaler med Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

Men etter et rettslig mellomspill stakk VISA av med seieren i fjor.

NA24 - din næringslivsavis

- Betydelige kostnader
Det kostet imidlertid FIFA dyrt å dumpe sin kortpartner gjennom 16 år. MasterCard hadde nemlig sikret seg sponsorrettighetene til VM i både 2010 og 2014, og det måtte et forlik til for å løs konflikten.

- FIFA og jeg, som forbundets høyeste representant, valgte bevisst denne løsningen for å unngå lange rettslige tvister, skriver den kontroversielle FIFA-presidenten, Sepp Blatter, i forordet til årsrapporten.

90 millioner dollar, vel 460 millioner kroner, kostet det FIFA å sikre seg VISA blant de seks mest eksklusive sponsorene.

- Selv om dette er betydelige kostnader, kommer vi til å tjene på dette de nærmeste årene, skriver Blatter.

Overskuddet kollapset
Foruten VISA er også adidas, Emirates, SONY, Coca-Cola og Hyundai med i den øverste sponsorligaen. Samtlige er signert til 2014.

Den heftige erstatningen til MasterCard gjorde at FIFAs overskudd falt drastisk. Fra 249 millioner dollar i VM-året 2006 (162 millioner i 2005) til 49 millioner i fjor. Omsetningen steg fra 749 millioner i 2006 til 882 millioner dollar i fjor, men utgiftene økte mye mer.

Mens FIFA-kongressen sa ja til et utgiftsbudsjett på 525 millioner dollar, brukte Blatter & Co. langt mer. FIFA står nå med en egenkapital på 643 millioner dollar, vel 3,3 milliarder kroner.

Pyntet opp regnskapene
Ifølge boken «Rått spill. FIFAs hemmelige verden» solgte FIFA de fremtidige markedskontraktene til VM og pyntet opp 2000- og 2001-regnskapene med vel 3,5 millarder norske kroner.

Dette til høylytt protest fra den nå sparkede FIFA-generalsekretæren Michel Zen-Ruffinen, som sa følgende under FIFA-kongressen i 2002: «Rapporten om finansene som blir presentert for dere viser ikke det sanne bildet det burde ha gjort, tvert imot ser noen tall bedre ut enn de i virkeligheten er».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere