*Nettavisen* Nyheter.

Kort ventetid i Høyesterett

Oslo (NTB): Høyesterett bruker under én måned på bestemme om den vil behandle en anke. Over 80 prosent av ankene blir nektet fremmet.

Ifølge Høyesteretts tall for 2011 tar det for ankeutvalget under én måned å bestemme om saker tillates fremmet for Høyesterett. Gjennomsnittlig behandlingstid deretter er to og en halv måned for straffesaker er og fire og en halv måned for sivile saker.

Likevel er Høyesterett svært varsom med å ta opp saker til behandling. Av de 444 ankene over dom i straffesaker innkommet i 2011 og 431 ankene i sivile saker er bare rundt 17 prosent henvist til behandling.

Totalt sett behandlet Høyesterett 92 straffesaker i 2011, mens det tilsvarende tallet i 2010 var 75. Høyesterett skriver at det har vært et betydelig antall tunge og arbeidskrevende saker og mange av sakene reiste rettsspørsmål hvor internasjonale rettskilder er sentrale.

Det er legemskrenkelser av forskjellig art og seksuallovbrudd som topper statistikken over de oftest behandlede straffesakene, med narkotikalovbrudd på tredjeplass. Blant sivile saker er det erstatningsrett og tvister om skatter og avgifter, arbeidsrett, arv og kontraktsrett som oftest går igjen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.