Gå til sidens hovedinnhold

Kosmetikk og dyretesting skilles i EU

Brussel (NTB): Siste ledd i EUs forbud mot å teste kosmetikk på dyr trer mandag i kraft.

EU har innført forbudet gradvis over ti år, men fra mandag er det full stopp. Det er et forbud som også gjelder i Norge og innebærer et totalforbud mot å omsette produkter dersom de inneholder ingredienser som er testet på dyr etter 11. mars, skriver Mattilsynet.

Den europeiske kosmetikkindustrien har en årsverdi på rundt 500 milliarder kroner, og EU har vært under press for å utsette datoen. Det trengs gode alternativer til dyretestingen først, er det blitt argumentert.

- Europas plan er å øve mer press på andre deler av verden for å få en slutt på dyretesting, men forskningen møter ikke den politiske tidsplanen, sier Colin Mackay i Cosmetics Europe til avisen New York Times.

I oppkjøringen til totalforbudets første dag har blant annet det japanske merket Shiseido kunngjort endring i praksisen. Det blir nemlig heller ikke mulig å importere produkter fra utenfor Europa som er testet på dyr.

Men den store utskiftningen i kosmetikkhyllene blir det nok ikke med det første. Produkter som allerede er utviklet på bakgrunn av dyretesting, blir ikke forbudt. (©NTB) (©NTB)

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen