Gå til sidens hovedinnhold

Kosmetiske inngrep hjelper ikke på selvfølelsen

Trondheim (NTB): Kvinner som tar kosmetiske operasjoner, strever ofte med angst og depresjon. Inngrepet hjelper verken på problemene eller selvfølelsen, viser norsk forskning.

Undersøkelsen, der flere tusen unge kvinner er med, tyder på at de som legger seg under kniven er psykisk sårbare i utgangspunktet, skriver Adresseavisen,

- Kvinnene blir mer tilfreds med kroppsdelen de har rettet på. Men de blir ikke generelt mer fornøyd med utseendet, sier førsteamanuensis Tilmann von Soest ved Universitetet i Oslo.

Kvinnene har flere symptomer på angst og depresjon og har i større grad vært involvert i selvskading, selvmordsforsøk og narkotikamisbruk enn gruppen som ikke har tatt kosmetiske inngrep.

- Disse problemene blir ikke mindre etter operasjonen. Tvert imot ser det ut som både angsten og depresjonene øker. Det vi ikke vet, er om dette kan ha med bivirkningene å gjøre, sier von Soest til avisen.

Kvinnene i undersøkelsen er fulgt gjennom 13 år, fra de var i tenårene til de var nærmere 30. Nærmere fem prosent gjennomgikk et kosmetisk inngrep i løpet av perioden. De fleste av disse - nærmere en tredel - hadde tatt en brystforstørrende operasjon. I underkant av 20 prosent hadde gjennomgått brystreduksjon og de øvrige inngrepene dreide seg blant annet om fettsuging, brystløft, øyelokk- og neseplastikk. (©NTB) (©NTB)

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller