*Nettavisen* Nyheter.

Koste seg i solstreiken

JENTEGJENGEN på Hvalstrand i Asker koser seg i sola, og synes at det passet godt med en fridag. Foto: Paul Weaver

Skoleelevene jubler over streik.

25.05.12 07:48

(SIDE2): På Hvalstrand i Aker ynglet det av glade skoleelever som synes at det å få fri fra skolen var storveis.

Torsdag ble 26.000 kommunale og statlige ansatte tatt ut i streik. Asker er av kommunene som er rammet av streikeuttaket.

Slapp eksamen
På vei fra iskiosken kommer 15-åringene Stine Eriksson, Tilla Samuelsen Jordet, Marte Jensen Birkeland, Kamilla Elise Kjellevold og Emily Garnes.

- Vi skulle egentlig ha eksamen i nynorsk i dag. Men det slapp vi nå. Så det er litt smådeilig, kan du si. Vi hadde forberedte oss masse, fordi vi visste ikke om vi kom til å slippe eller ikke, men det gjør ikke noe nå. Det er deilig å ha fri, spesielt når det er så fint vær, sier jentene, og håper på at streiken varer litt lenger, sier de til Side2.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Men vet de egentlig hvorfor det er streik?

- Jeg har ikke peiling, sier den ene, mens noen av de andre har fått med seg at det dreier seg om at lærerne ønsker seg høyere lønn.

Klikk på bildet for å forstørre.

Pappa Oddvar Igland ble rammet av streiken ved at tre av barna hans plutselig ikke hadde noen skole eller barnehage å gå til. Derfor måtte han ta seg fri, og tok med seg barna til stranden.

- Det passer jo aldri med en streik, men om det først skulle skje, så er det ikke akkurat den verste dagen det kunne skje på. Det er hyggelig å være her når det er så fint vær. Det er jo selvfølgelig ting jeg skulle ha gjort på jobben som jeg ikke får gjort i dag likevel, men barna synes det er deilig å ha fri fra skolen og få være ute å bade og fiske krabber, sier Igland.

Passet dårlig med fridag
Mens mange barn gledet seg over å ha fri, så synes Marte Knophf (8) at det hele var ganske ubeleilig.

- Vi skulle øve til den store avslutningen i dag, og nå får vi ikke øvd. Jeg skal synge, og egentlig måtte vi øve mye, så det er litt trist. Men heldigvis kan vi øve i helgene.

Hennes venninner Ane og Helle (8) er imidlertid mer fornøyd.

- Det er tipp-topp-tommelopp å være her. Vi elsker å bade og å være på stranden, og bare spise is og kose oss. Det er ikke kaldt i vannet nå, sier de.

De tre små venninnene kom på stranden sammen den enes mor, Elin Schømberg, som også er lærer.

- Jeg støtter streiken, så for meg er dette helt greit. Jeg skulle ikke jobbe i dag uansett, så det går fint. Jeg har tro på at streiken går raskt over. Jeg har to som ikke har skole å gå til, men jeg tror ikke de føler seg «rammet» akkurat, sier Elin.

Det var natt til torsdag at det ble brudd i meklingen i både det statlige og kommunale lønnsoppgjøret. De tre hovedsammenslutningene, LO Stat, YS Stat og Unio tar dermed medlemmer ut i streik.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fortjener de mer lønn?
Vi snakket med en stor bøling av en jentegjeng på 12 og 13 år, som var usikre på om de mente at lærerne egentlig burde få mer lønn.

- Både ja og nei, sånn passe enig. Det burde nesten være sånn at de får lønn ut ifra personlighet, sier de.

I dag skulle jentene egentlig både ha gym og engelsk, og øve til en forestilling. At de slapp synes de er supert.

- Det er mye bedre å være her enn på skolen. Vi håper streiken varer lenge, i hvert fall en måned. Nå skal vi ligge her helt til vi må på håndballtrening senere i kveld.

På cafeen Sult som ligger i funkisbygningen ved Hvalstrand Bad kan selger Ann Helene Pettersen, daglig leder, fortelle at is-salget går som det suser.

- Men det går veldig fint, jeg har en backup-fryser. Så jeg har sikret meg på den måten. Jeg kan ikke si noe foreløpig om omsetningen, for vi har ikke åpnet for lunsj enda, men vi merker jo at det går mye is.

Er det mer folk her i dag, enn i går?

- Ja, det er det, sier Pettersen med ettertrykkelighet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.