Se bildene fra Ruskenpatruljen under teksten.

OSLO (Nettavisen): Rusken og Friluftsetaten bruker daglig titusener av kroner på å rydde bort romfolkets leirlplasser i Oslo.

Ruskengeneral Jan Hauger fortviler over de store ressursene som må brukes på å rydde bort søppel og tyvegods i hovedstaden.

Hauger forteller at han ofte blir oppringt av sinte osloborgere som lurer på hvorfor ingen tar tak i problemene.

- Vi rydder vel rundt 60 - 70 teltleirer i måneden og kjører daglig flere lastebillass med søppel. Det er dessverre blitt en fast rutine å rydde bort slike camper og vi bruker stadig mer av arbeidstiden på dette, sier Hauger.

Panter stjålet elektronikk
For å vise hva slags problemer patruljen daglig møter på, har Ruskengeneralen tatt med Nettavisen på rundtur i hovedstadens mindre hyggelige områder.

Under en bro på Grünerløkka viser han hvordan inntrengerne ved hjelp av baufil har sagd over metallstenger og innredet et provisorisk hjem. Sofaer, flere titalls kilo med brukte klær og avføring ligger side om side. I tillegg ligger ødelagte cd-spillere, radioer og annet elektronisk utstyr spredd inne på området.

- Vi ser at det stjeles mye klær fra Fretex som brukes en gang og kastes. I tillegg finner vi mye elektronikk som trolig er hentet fra returpunkter eller stjålet. Vi vet at kobberet i ledningene pantes, sier han.

Sandkasser som toalett
Hauger understreker at han forstår den vanskelige situasjonen deler av romfolket har havnet i, men mener likevel den ekstreme forsøplingen og ressursene som brukes på å fjerne leirene er uholdbar.

- Vi har vært nødt til å fjerne mange fellesgriller i sentrum fordi det ble grillet rotter og måker på dem. I tillegg har vi slitt med at sandkasser i barnehager som ligger i nærheten av campene brukes som toaletter. Flere barn har fått lite hyggelige overraskelser når de skal bygge sandslott, sier han.

Lubos Sikela som leder Ruskenpatruljen i sentrum forteller at omfanget har økt hvert år siden 2005.

- Det blir bare mer og mer. Vi får daglig telefoner fra politiet om at de har finnet nye forsøplede camper som må ryddes. Innbyggerne på Grønland og Grünerløkka er forbanna, sier han.

Håpløs situasjon
Både Jan Hauger og Lubos Sikela syns situasjonen er håpløs.

- Rusken skal jobbe for at Oslos innbyggere har en ren og ryddig by. Nå bruker vi masse ressurser på å rydde bort søppel som kommer like fort tilbake neste dag, sier Hauger.

Lubos mener politikerne må arbeide for å finne en løsning på problemet.

- Det er et stort problem som kun kommer til å øke dersom det ikke blir gjort noe drastisk, sier han.