*Nettavisen* Nyheter.

Kostholdet har betydning for psykisk helse

Forskere tror at endringene i kostholdet de siste 50 årene har betydning for økningen vi opplever i psykiske lidelser. Kostendringer kan ha bedre effekt på psykiske lidelser enn medisiner og terapi.

Forskere tror at endringene i kostholdet de siste 50 årene har betydning for økningen vi opplever i psykiske lidelser. Kostendringer kan ha bedre effekt på psykiske lidelser enn medisiner og terapi.

«Moderne» dyrefor forringer fettkvalitet i kjøttet vi spiser, grønnsaker og frukt sprøytebehandles for økt holdbarhet. Rapporten Feeding Minds fra Mental Health Foundation (foreningen for psykisk helse) i England påpeker at den naturlige balansen mellom vitaminer, mineraler og essensielle fettsyrer i kostholdet vårt har endret seg på grunn av disse kostendringene.

Mer sukker og mindre fisk - usunt for både kropp og sinn

Lederen i Mental Health Foundation mener det er helt klart at kostholdet har stor betydning for vår mentale helse. Vi spiser mer ferdigmat, mindre grønnsaker og fisk, i tillegg til at kvaliteten på maten vi spiser blir dårligere. Endringene i britenes kosthold med mindre fersk og ubearbeidet mat, særlig fisk og grønnsaker og mer mettet fett og sukker, er ikke ulikt det vi opplever i Norge. Dette kan føre til depresjon og problemer med hukommelsen.

Fettsyrebalanse er en nøkkel

Det kreves enda mye forskning for å trekke sikre konklusjoner om alle sammenhengene mellom kosthold og mental helse, men vi vet at omega-3 fettsyrer spiller en vesentlig rolle for hjernen og nervesystemet. Balansen mellom omega-3 og omega-6 fettsyrer har endret seg drastisk i kosten vår. Disse endringene kan ha sammenheng med depresjon, schizofreni, ADHD og Alzheimers sykdom. Du kan lese mer om rapporten på BBC NEWS sine nettsider her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag