RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kostnadssprekken i Kristin-utbyggingen utdypes

Sist oppdatert:
Utbyggingen av Kristin-feltet blir langt dyrere enn antatt for Statoil og partnerne på feltet. Bakgrunne er at reservoarene er langt mer komplisert en antat
Investeringsestimatet på Kristin er ifølge Statoils kvartalsrapprot økt med 1,7 milliarder kroner til 18,9 millairder kroner. Økningen er innenfor spennet på 1-2 milliarder kroner som ble offentliggjort i februar i år.

Hovedårsaken er at feltet har et mer komplisert reservoar enn tidligere antatt og det planlegges å bore en del av produksjonsbrønnene horisontalt.

Statoils eierandel i Kristin-feltet er 46,6 prosent.

Statoil har i den forbidnelse lagt fram en ny plan for å bore i det kompliserte reservoaret i Kristin-feltet i Norskehavet. Dette er nødvendig for å opprettholde utvinningsgraden fra feltet.

-Kristin er et prosjekt med spesielle reservoarutfordringer, og det er aldri tidligere blitt boret i et slikt reservoar fra undervannsbrønner, sier Nina Udnes Tronstad, produksjonsdirektør for Kristin i en kommentar.

Feltet har blant annet et ekstremt høyt trykk (910 bar) og temperatur (170 grader celsius), og at dette stiller helt spesielle krav til undervannsutstyr og gjennomføring av boringen. Det høye trykket medfører også at alle brønnene må bores ferdig innen produksjonsstart.

Det knytter seg usikkerhet til strømningsegenskapene i hovedreservoaret Garn. Derfor planlegges det nå at fem av 12 brønner bores horisontalt. Disse brønnene tar lengre tid å bore og de blir dyrere enn de brønnene som var planlagt i det opprinnelige boreprogrammet.

Kristin har ifølge Statoil fremdeles en tilfredsstillende prosjektøkonomi. Planen er at gass- og kondensat-feltet skal starte produksjonen 1. oktober 2005.

- Kristin-feltet skiller seg ut fordi det aldri tidligere, globalt sett, er blitt bygd ut felt med undervannsløsning for reservoar med tilsvarende høyt trykk og temperatur, melder Statoil.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere