*Nettavisen* Nyheter.

Kosttilskudd kan ligge bak dødsfall

Foto: (Foto: Shutterstock)

En er død og fire nordmenn lider av leversvikt etter langvarig inntak av Fortodol.

25.02.09 16:40

(SIDE2): Det urtebaserte kosttilskuddet Fortodol inneholder en aktiv legemiddelsubstans og har vært i salg i Norge og Sverige siden 2004.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Trukket tilbake umiddelbart
- Mattilsynet har fått bekreftet muntlig at produktet er trukket tilbake, men vi venter ennå på en rapport fra importøren Bringwell om hvem de har levert til, sier seksjonssjef Marit Kolle i Mattilsynet til Side2.

Farmasøyt i Statens legemiddelverk , Gro Fossum, sier til Side2 at saken er spesiell fordi den første gang er relatert til et produkt som selges i helsekostbutikker.

Statens legemiddelverk og Mattilsynet sendte ut en felles pressemelding i ettermiddag:

LES PRESSEMELDINGEN HER

Første gang
- Vi er kjent med at det tidligere er funnet legemidler i urtebaserte slankemidler og potensmidler, men dette er første gangen et legemiddel oppdages i preparater som brukes av mennesker som ønsker et mildt smertestillende kosttilskudd i Norge eller Sverige, sier hun.

Fem personer i Norge og fire i Sverige er rammet av leversvikt som følge av inntak av Fortodol over tid. I Norge er en pasient død, det samme har skjedd i Sverige.

Läkemedelsverket i Sverige har analysert produktet og funnet legemiddelet nimesulid i to av ni produkter. Nimesulid er ikke godkjent som legemiddel i Norge eller Sverige, men er godkjent for korttidsbruk i enkelte EU-land. Det skal være første parti fra 2008 som inneholder nimesulid, mens senere partier ikke gjør det.

Anerkjente butikker
Marit Kolle i Mattilsynet opplyser at Fortodol leveres til helsekostkjedene Life og Sunkost og at Norgesgruppen også distribuerer kosttilskuddet.

Oppfordringen til forbrukerne er å levere produktet tilbake der de har kjøpt dette og selvfølgelig kaste det man har hjemme.

- I begynnelsen av 2009 ble Fotodol testet i Sverige. Da fant legemiddelverket en legemiddelsubstans som heter nimesulid i to av ni bokser som ble testet. Kosttilskuddet produseres i India så det som har skjedd kan være at vi har fått en smitteeffekt fra andre legemidler som produseres her. Dette må vi nå analysere. Vi ser meget alvorlig på saken og trekker selvsagt alle produktene, sier konsernsjef i Bringwell Sverige, David Rønneberg til Side2.

Når Side2 ringer Sunkost på Guneriussentret i Oslo får vi vite at de har truket tilbake produktet og at de ellers ikke har fått noen negative tilbakemeldinger så lenge de har solgt dette.

Mistenkte leverreaksjoner og andre bivirkninger ved bruk av slike midler bør rapporteres til de regionale legemiddelinformasjonssentre (RELIS).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag