Torsdag hevet Norges Bank nok en gang styringsrenten. Samtidig ble det klart at boligprisene har hatt sitt største oktober-fall på 14 år. I Oslo falt boligprisene med hele 3,2 prosent i oktober, viser tall fra Eiendom Norge.

Kjøpte bolig til under takst

Meglere Nettavisen har snakket med beskriver et trådt marked, men for noen kan det treige boligmarkedet føre til et kupp. For Eivind Vatne Hol begynte boligjakten så smått i fjor. Da var markedet helt annerledes.

– Da gikk alt vi så på flere hundretusener over takst, så vi la det litt på vent, forteller Vatne.

Søndag tok de opp boligjakten igjen, og denne gangen gikk det kjapt. På onsdag kjøpte paret en treromsleilighet på 65 kvadratmeter på Torshov i Oslo. Den fikk de til 80.000 under takst.

– Vi var på rundt 20 visninger de disse dagene, men dette var den eneste vi bød på. Da var vi tre i budrunden.

Vatne er fornøyd med å ha kjøpt bolig på Torshov.

– Området passer oss perfekt med kort vei til jobb og egentlig alt annet, men det spørs hvor gøy det blir når regningene kommer, sier Vatne til Nettavisen.

– Færre kjøpere

I sentrum av Oslo tar det lengre tid å selge bolig nå enn tidligere i år, ifølge eiendomsmegler Morten Melsom.

– Det er blitt en dreining mot kjøpers marked. Vi merker at mange er avventende om dagen på grunn av usikkerhet rundt framtidige rentehevninger. Alt annet er også blitt dyrere og folk har mindre penger å bruke på boliglån, sier Melsom, som er styreleder og partner i Eie eiendom Torshov.

Melsom kan imidlertid forsikre om at det fremdeles er stor interesse rundt boliger i hovedstaden.

– Men vi belager oss på flere visningsrunder, og ikke én, som har vært standarden tidligere. Vi merker at prisene har falt, sier han.

Realistiske kjøpere

«Bolig-drømmerne» som eiendomsmegler Håkon Bjerke Thronæs kaller dem, er ikke lenger på visningene til Privatmegleren Renommé.

– Før var det en del drømmere på visning, som satte i gang budrundene under prisantydning. De som var interesserte blåste budrundene godt over prisantydning. Nå er det ikke drømmerne som kommer, men de som er reelt interesserte, sier Thronæs til Nettavisen.

Han sier treromsleilighetene på Grefsen fortsatt går bra, men at det er færre på visning.

– Boligene går nå rundt prisantydning. Det er færre på visningene. Boligmarkedet i det øvre sjiktet på 15 millioner kroner og over, der er det litt roligere, utdyper Thronæs.

Skal trolig videre opp

Torsdag økt med 0,25 prosentpoeng til 2,50 prosent. Styringsrenten er renten bankene får på sine innskudd i Norges Bank. Med dagens økning vil en typisk boliglånsrente mot slutten av året kunne bli 3,75-4 prosent. Norges Bank har antydet en boliglånsrente neste år på 4-4,5 prosent.

Slik rentekomiteen i Norges Bank vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig settes videre opp i desember.