Gå til sidens hovedinnhold

Kraftig brann hos Jotun: - Hold dere innendørs

Brannen på Jotun fabrikker er ikke under kontroll, og det er fare for spredning til nabobygg, melder politiet.

SISTE: Klokken 17.24 melder politiet at brannen er under kontroll.

– Det meldes om brann fra et lagerbygg på Jotun fabrikker. Omfanget foreløpig ukjent. Det er besluttet en sikkerhetsavstand på 500 meter. Politiet vil starte med evakuering, melder Sør-Øst politidistrikt på Twitter.

Til Nettavisen forteller Sør-Øst politidistrikt at situasjonen for øyeblikket er uoversiktlig.

- Vi vet ikke noe særlig mer enn det som har blitt tvitret. Vi er inne i en akuttfase og må komme tilbake til med mer, når vi har fått en bedre oversikt, forteller operasjonsleder Trond Egil Groth i Sør-Øst politidistrikt.

- Ganske stygt ut

Sandefjords Blad har fått tak i Jotuns kommunikasjonssjef som er forferdet over situasjonen.

- Jeg vet ikke om hvor store materielle skader det er snakk om, men alle de ansatte på hele anlegget på Gimle evakueres. Det er alt jeg vet foreløpig. Det ser ganske stygt ut på de bildene jeg har sett, sier Christian Espolin Johnson til avisen.

Kommunikasjonssjefen forteller til Dagbladet at det har vært minst én eksplosjon i fabrikken.

Ber folk holde seg hjemme
Jotun er en stor industribedrift fra Sandefjord med mer enn 10.000 ansatte på verdensbasis, og de spesialiserer seg på maling og pulverlakk.

- Vi vet ikke hva som er inne i lagerbygget akkurat nå, så fra mitt ståsted kan jeg ikke si noe om farlige kjemikalier, sier Groth.

Brannvesenet skriver at ingen må trekke inn i området, siden det er kraftig røykutvikling i området. Like etter klokken 15.15 kommer politiet med en klar oppfordring til folk i nærheten.

- Det anbefales at alle som bor i området holder seg innendørs, og lukker igjen dører og vinduer. Det skal være kraftig røykutvikling fra lagerbygget. Politiet har ikke fått melding om skadde eller savnede pr nå, skriver Sør-øst politidistrikt på Twitter, klokken 15.17.

Like etter klokken 16.00 jobbes det fortsatt for fullt med å slukke brannen.

- Vi har langt ifra kontroll, men brannen er noe på retur. Vi jobber på stedet til den er slukket, forteller operatør Terje Gundersen i 110-sentralen Sør-Øst til Nettavisen.

Like før klokken 16.30 melder Sør-Øst politidistrikt på Twitter at røykutviklingen på stedet er minkende. Hystadveien, som er veien utenfor fabrikkområdet er nå åpnet for fri ferdsel igjen. Politiet ber fortsatt folk i to kilometer radius om å holde seg innendørs. og holde vinduer og dører lukket.

Sendt ut SMS

På Sandefjord kommune står det å lese at alle som skal evakueres vil bli varslet.

- Kommunen har sendt ut befolkningsvarsel på SMS til beboere i området om dette. De som skal evakuere, har tilbud om å møte opp på rådhuset (Sandefjordsveien 3). Her vil de bli tatt imot av Røde kors.

- Det er også sendt ut et varsel til adresser sør for Jotun, i den retning røyken beveger seg. Alle får beskjed om å lukke vinduer, dører og ventilasjonsluker, samt stemge ventilasjonsanlegg, skriver kommunen.

Ifølge Sandefjords Blad er alle ansatte evakuert, og de som er registrert allerede har fått lov til å reise hjem.

- Alle ansatte er evakuert fra aktuelt område og det er kontroll på samtlige. Brannen er ikke under kontroll - det meldes om at det er fare for spredning til nabobygg. Folk i området bes trekke innendørs og dører/vinduer i hus i område lukkes, opplyser politiet på Twitter.

Klokken 16.05 skal det være mindre røyk på stedet, men politiet har en klar advarsel til alle som bor innenfor 2 kilometer fra brannen.

- Uendret situasjon på stedet, men det meldes om noe mindre røyk. Det er etablert en evakueringssone på 500 meter, men alle som bor innenfor en radius på 2 km bes trekke inn og lukke dører og vinduer. Det har kommet en stor Panther brannbil fra Torp flyplass for å bistå nå, skriver Sør-Øst politidistrikt på Twitter.