RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kraftig fall etter dårlige tall

Sist oppdatert:
Riggaksjene på Oslo Børs får unngjelde etter svake tall fra riggkjempen Transocean. Sjekk utviklingen her:
Tirsdag meldte den amerikanske riggkjempen Transocean tall for fjerde kvartal, selv om selskapet leverer langt bedre enn hva tilfellet var i samme periode året i forveien, klarer de ikke å leve opp til forventingene. Dessuten guider selskapet svakere fremover.

Resultatet i fjerde kvartal ble på 151,6 millioner dollar, tilsvarende 45 cents pr. aksje. Dette er bedre enn tilsvarende periode året da selskapet leverte et tap på 73,4 millioner kroner, tilsvarende et tap på 23 cents pr. aksje.

I fjerde kvartal hadde selskapet en omsetning på 771,2 millioner dollar mot 616,3 millioner dollar i samme periode året før.

I følge en sammenstilling gjennomført av Thomson First Call viser at analytikerne på Wall Street hadde ventet at riggselskapet skulle levere et resultat på 48 cents pr. aksje. Analytikerne hadde også ventet at selskapet skulle hatt en omsetning på 785,50 millioner dollar.

Reagerer ned

De norske riggaksjene reagerer med å falle ytterligere på meldingen fra den amerikanske bjellesauen. Til tross for stadig høyere dagrater klarer altså ikke Tranocean å møte forventningene i markedet.

Transocean guider i sin kvartalsrapport at de to kommende kvartalene vil bli relativt lik fjerde kvartal eksklusive salg av rigger. Dette fordi at selskapet vil få høyere drifts- og vedlikeholdskostnader og tapte inntekter i forbindelse med enkelte rigger vil bli tatt ut av tjeneste grunnet vedlikehold.

Analytikerne ventet at selskapet skal levere et resultat på 69 cents pr. aksje i første kvartal og hele 95 cents pr. aksje i andre kvartal.

I førhandelen på Wall Street reagerer investorene med å sende aksjekursen i Transocean ned over 7,75 prosent.

- Selskapsspesifikt

Carl Fredrik Grøsland, rigganalytiker i Terra Securities, sier til iMarkedet.no at tallene fra Transocean var selskapsspesifikke og ikke burde påvirke riggaksjene på børsen i nevneverdig grad.

- Dette var selskapsspesifikke ting. Fjerde kvartal var litt dårligere grunnet høyere vedlikehold. Det markedet gir de juling for er guidingen for første halvår. Grunnen til at de guider dårlig er at de velger å ta flere rigger ut av markedet for oppgraderinger, sier Grøsland til iMarkedet.no. Han mener at selskapet gjør dette offeret av første halvårs inntjening for å møte fremtidig etterspørsel.

Grøsland peker også på at guidingen for jack-up markedet var positivt og mener at det kan være en god kjøpsanbefaling å kjøpe riggaksjer på fall etter tallene til Transocean.

- Dette er en kjøpsanledning, men det er mye gearing og stopploser som kan gå ut, sier Grøsland som ber investors være aktsomme.

Smitter på Oslo Børs

Det faller kraftig på Oslo Børs som en følge av de svake tallene fra Transocean.

Riggselskapet Sinvest, hvor Bjarne Skeie er største eier, faller ned 6,1 prosent mens Fred. Olsen Energy raser ned 5,8 prosent. Også SeaDrill faller ned og er i skrivende stund ned 5,1 prosent.

Men aller mest faller Songa, som raser ned rett over 8 prosent.

Oljemarkedet er også svakt, og Statoil er ned 3,2 prosent. Dette trekker hele Oslo Børs.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere